Bostadskooperationen HSB har publicerat en ny rapport i vilken man rankar stadsdelar i Sveriges 15 största städer utifrån hur hälsosamma vanor uppmuntras samt hur friska och långlivade invånarna är.

Genom att designa städer med fokus på grönområden, tillgänglig kollektivtrafik och trygga bostadsområden kan invånarnas fysiska och mentala hälsa förbättras avsevärt. HSB:s rapport, som kallas Hälsoläget, betonar vikten av att främja hälsa, livsstil och välmående i stadsplanering.

Rapporten inleds med texten ”Sverige tillhör de länder där befolkningen är som mest stillasittande. Vi tillbringar 70 procent av vår vakna tid sittande eller liggande. Aldrig i historien har vardagsrörelsen varit så liten som nu.”

Avsikten med rapporten är att lyfta fram exempel på hur bostadsområden kan utformas till hälsosamma stadsmiljöer för att stödja ett aktivt liv och ökad social samvaro.

Hälsoperspektivet i svensk planeringshistoria från 1800-talet till idag beskrivs i rapporten. Forskningsläget inom fysisk hälsa och psykisk hälsa i staden redovisas, vilket pekar på stadsmiljöns betydelse för framförallt hälsosam fysisk aktivitet.

Hälsostatus i svenska stadsdelar beskrivs med ohälsotal, genomsnittlig livslängd, självskattad hälsa samt data om övervikt. Den fysiska aktiviteten i svenska stadsdelar beskrivs med resvanedata om gång- och cykelresor samt stegdata. Folket i Sverige har blivit alltmer stillasittande och det har fått allvarliga hälsokonsekvenser som ökad övervikt/obesitas, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och en försämring i ohälsotal.

Med hjälp av en evidensbaserad analys av lägets och stadsmiljöns betydelse för fysisk aktivitet, enligt Lancet-modellen, tillsammans med SMHI:s luftkvalitetkartor har samtliga svenska stadsdelar analyserats.

Lancet-modellen uppskattar hur många steg per dag som i genomsnitt sannolikt tas i en stadsdel. Dessa fakta baseras på befolkningstäthet, korsningstäthet i gatunätet, närhet till kollektivtrafik och grönområden. Luftkvaliteten har mätts i NO2, PM2,5 och PM10, enligt SMHI 2023.

En rankning av stadsdelar redovisas i 15 svenska städer. De hälsosammaste stadsdelarna i respektive stad är:
* Stockholm: Södra Sofia (Sydöstra Södermalm)
* Göteborg: Majorna
* Malmö: Möllevången
* Uppsala: Studentstaden
* Linköping: Trädgårdsföreningen-Folkungavallen
* Västerås: Västermalm-Almelund
* Örebro: Eklunda-Sörby
* Helsingborg: Wilson Park-Fältabacken
* Norrköping: Nordantill
* Jönköping: Bäckalyckan-Västra Torpa
* Umeå: Väst på stan
* Lund: Nöden-Ulrikedal
* Borås: Salängen
* Sundsvall: Sallyhill
* Luleå: Bergviken
Syftet med att ranka stadsdelar och peka ut de som är bäst är framför allt att inspirera det framtida stads- och bostadsbyggandet.

Rekommendationer i form av en hälsosam stadsbyggnadsmodell har framtagits baserat på forskningen, internationella förebilder och den genomförda analysen av svenska stadsdelar. Modellens fyra stadsbyggnadskvaliteter är Tät (1), Grön (2), Nära (3) och Kopplad (4). Till modellen föreslås indikatorer som kan användas för analys av framtida stadsbyggnad och bostadsmiljöer.

Till hela rapporten från HSB (pdf)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)