Frågar man myndigheterna om hälsoriskerna med amalgam i tänderna får man helt andra svar än om man frågar om risker med kvicksilver i lysrör. Det är helt accepterat att ha kvicksilver i tänderna, men bråkdelar av den mängden kvicksilver i lågenergilampor ska tas om hand och lämnas för destruktion som farligt avfall. Självklart är kvicksilver som läcker från tandamalgam lika hälsovådligt som det som kommer från lamporna. Alla med amalgamfyllningar får dagligen en dos kvicksilverånga. Från lysrörslampor kommer kvicksilverångan bara då de går sönder.

Vädra och lämna rummet i 20-30 minuter om du har sönder en varm lågenergilampa,  säger bland annat Avesta kommun. Samla därefter upp lampresterna och lägg dem i en glasburk med lock och torka golvet med en fuktig trasa. Lägg även trasan i glasburken. Glasburken ska förslutas väl och lämnas som farligt avfall. Man ska inte använda dammsugare då den finfördelar och förångar eventuella kvicksilverdroppar . Anledningen är att en lågenergilampa innehåller upp till 5 mg kvicksilver och ett lysrör 10 mg kvicksilver. Så långt kommunens information.

En rätt normal och inte särskilt stor amalgamfyllning väger 2-3 gram (Tandvårdsskadeförbundet har mätt). Hälften består av kvicksilver, dvs en fyllning innehåller 1-1,5 gram kvicksilver. Amalgamets kvicksilver förångas långsamt och särskilt mycket frigörs när vi dricker varmt, tuggar tuggummi eller gnisslar tänder. Lågenergilampans 5 mg kvicksilver och lysrörets 10 mg är väldigt mycket mindre än den mängd som finns i en amalgamfyllning.

Om lågenergilampan går sönder krävs extraordinära åtgärder och luftning av rummet, men kvicksilver från tändernas amalgamfyllningar anses i dag vara oskadligt. Någonstans brister det i logiken.

Tänk om tandläkaren eller läkaren sa att man skulle hålla munnen öppen och inte andas in genom den på  20-30 minuter efter att man druckit en varm kopp kaffe, eftersom det frigörs så mycket kvicksilverånga. Vem skulle då vilja ha sina amalgamfyllningar kvar då.

Socialstyrelsen säger att inga hälsorisker föreligger med amalgam annat än möjligen hos några få mycket känsliga individer. Anledningen är säkert att folk inte ska bli rädda och springa iväg och omedelbart ta bort sina amalgamfyllningar. Socialstyrelsen har till och med tagit bort de allmänna råden om hantering av patienter som är oroade över sina amalgamfyllningar. Detta för att ännu mer mörka denna stora hälsofråga.

Arbetsmiljöverket har tagit bort sina föreskrifter som var till för att skydda personalen på tandläkarmottagningar mot höga halter kvicksilverånga till följd av amalgamarbeten. Trots kvicksilverförbud sedan 2009 har hälften av befolkningen fortfarande amalgam i tänderna och många amalgamarbeten görs dagligen. Är också detta ett sätt att sopa kvicksilverriskerna under mattan?

Så här skriver Avesta kommun om riskerna med kvicksilver: Kvicksilverdroppar kan långsamt förflyktigas och på så sätt leda till viss exponering via inandning om inte de mycket små dropparna tas omhand.Inga hälsoeffekter förväntas uppstå vid enstaka exponering för kvicksilver. Men eftersom gasformigt kvicksilver lätt tas upp vid inandning och sedan ansamlas i kroppen ska man av försiktighetsskäl undvika exponering för gasformigt kvicksilver. Effekter som kan uppstå vid långvarig exponering för låga koncentrationer drabbar framförallt nervsystemet och hjärnan.

Dags att ta bort amalgamfyllningarna? ​De bidrar i allra högsta grad till långvarig exponering för kvicksilverånga. Tänk dock på att riskerna är stora då kvicksilverånga frigörs om tandläkaren saknar kunskaper om hur en bra amalgamsanering ska gå till (det gör de flesta). Kontakta alltid Tandvårdsskadeförbundet innan sanering.

Råd om omhändertagande av kvicksilver från lågenergilampor som gått sönder, exemplet är från Avesta kommun.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)