Det är svårt att få rätt hjälp av svenska tandläkare om man har problem med infektioner i rotfyllda tänder och/eller i käkbenet. Få tandläkare är beredda att ens ta bort en rotfylld infekterad tand och än mindre gå in och skrapa rent inuti käkbenet. Anledningen är att de är rädda att förlora sin tandläkarlegitimation. Svenska patienter kan därför behöva söka hjälp i Tyskland eller andra Europeiska länder. 

Tandläkare riskerar alltså att bli av med sina legitimationer om de tar bort rotfyllda tänder eller skrapar rent i käkbenet. Anledningen är att grupper av tandläkare och tjänstemän vid myndigheter felaktigt tror att infektioner i käkbenet läker ut av sig självt och att en bra rotfyllning inte ger upphov till bakterier. Men en rotfylld tand är död och har inget immunförsvar som kan bidra till läkning eller att  hantera bakterier, virus och andra mikroorganismer. 

Många går omkring och är sjuka helt i onödan på grund av oupptäckta infektioner i tänder och käkben. Inte ens de som själva börjar misstänka att det är infektioner inuti rotfyllda tänder eller käkben som är orsak till besvären kan få rätt hjälp. Det kan vara svårt att hitta tandläkare villiga att ens dra ut rotfyllda tänder. I dag kan man därför behöva vända sig till tandläkare i andra länder. 

Den tyska tandläkaren Johann Lechner har under mer än 40 år drivit sin klinik i den tyska staden Munchen och där utvecklat olika tekniker för att diagnostisera infektioner inuti käkbenet och i tandrötterna. Teknik har också utvecklats för att kunna mäta gifter som bakterier i rotfyllda tänder avger. 

Se mer på klinikens hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)