- Dentala material
- Hälsa
- Politik

Forskare i Iran har mätt halten kvicksilver hos tandläkare. Så mycket som 28 mikrogram per liter urin var genomsnittet. Lägre halter uppmättes om tandläkaren jobbade i en stor lokal med bra ventilation jämfört med arbete i trång lokal. Sannolikt har tandsköterskorna ännu högre halter. Kvicksilver från amalgam är fortsatt en stor arbetsmiljörisk även i Sverige och tandvårdspersonal borde ställa krav på mätningar av kvicksilver i arbetsmiljön och bättre information om riskerna.
I Sverige arbetar tandläkare/sköterskor och tandhygienister också i olika sorts lokaler och många i trånga utrymmen med dålig ventilation. Kvicksilverånga frigörs vid putsning, borrning och borttagning av amalgam och särskilt utsatta är sannolikt tandhygienister. I dag stryps all information om kvicksilvers farlighet och många invaggas i tron att det är ofarligt.
Det finns all anledning för tandvårdspersonal att uppmärksamma sina arbetsmiljöförhållanden. Tyvärr har inte ens Yrkesinspektionen velat mäta kvicksilverhalten på tandläkarmottagningar, vilket Tandvårdsskadeförbundets distrikt i Kalmar län ställt krav på.
För Tandvårdsskadeförbundets medlemmar och andra som är känsliga för tungmetaller skulle det vara väldigt bra att veta vilka tandvårdskliniker som generellt har låga kvicksilverhalter då även ett besök hos tandläkaren kan trigga igång symtom. För tandvårdspersonal borde det vara en självklarhet att få veta klinikens luftkvalitet.