Kanariefåglar brukade användas i kolgruvor för att de var känsliga för giftiga gaser och innan arbetarna blev sjuka. Idag kanske humlors och bins hälsa kan utgöra en varningssignal för att ekosystemet är starkt i olag och att människor riskerar att alltmer påverkas.

Humlor och bin har naturliga fiender som kvalster men den stora kemikalieanvändningen i jordbruket, kombinerat med stora monokulturer (även humlor och bin behöver varierad föda) och slamspridning på åkrarna där i stort sett allt samhället använder av kemikalier ingår, har fått bisamhällen att kollapsa och humlor att starkt minska.

De senast debatterade kemikalierna som är giftiga för pollinerare är neonikotinoider, en grupp kemikalier varav några blivit förbjudna inom EU. Glyfosat (Roundup) används i stor skala och har också skadliga effekter både på bin, humlor och andra djur.

Ämnen vars effekter på insekter ännu inte undersökts, men som orsakar, eller vars brist orsakar, skador på andra djur och sannolikt även människa är tiaminbrist (vitamin B1), tungmetaller, elektromagnetiska fält och nu senast aluminium. En översikt om aluminiums förekomst och effekter finns i Tf-bladet nr. 3, 2014.

I en ny studie från England, ett av de länder som drabbats hårdast av humle- och bidöd, mätte man aluminiumhalten i puppor från humlor och upptäckte höga halter. Experimentet utfördes så att man inköpte humleodlingar och placerade ut dem i lands- eller stadsträdgårdsmiljö under 10 veckor varefter pupporna rengjordes från yttre beläggningar, torkades, vägdes och analyserades för aluminium.

Halten aluminium i puppor från stadsmiljö var högre än i dem från lantliga områden men inte signifikant så på grund av den stora variationen i värden och det begränsade antalet bon från olika områden. Mätvärdena varierade från 13,4 till 193,4 mikrogram/gram, med ett medeltal av 51 mikrogram/gram, nivåer som i andra djurförsök anses starkt toxiska. Ju högre aluminiumhalt pupporna hade, desto lägre var puppornas vikt.

Forskarna misstänker att den höga aluminiumhalten skadar nervsystemet hos humlorna och orsakar att de får svårigheter att hitta och minnas, Källan till aluminium anses huvudsakligen vara pollen och nektar. Det finns få studier på halten i dessa ämnen, men de som finns stödjer denna uppfattning.

Vuxna humlor har lägre halter aluminium än pupporna. En mätning från Brazilien visade halter mellan 4,6 och 15,5 mikrogram/gram torrvikt, något som kan bero på variation mellan olika humlearter, att vuxna djur lyckats utsöndra metallen, olika mätmetoder eller andra, okända faktorer. Olika insekter är olika känsliga för aluminium och försök med bananflugor som exponerats för aluminium i födan visar beteendestörningar och dygnsrytmstörningar vid låga halter.

Uppenbarligen behövs försök och mätningar även på bin, vars känslighet för metalltoxicitet inte är känd. Forskarna misstänker att bin kan vara känsligare än humlor. I Sverige tycks humlor klara sig bättre än bin. De uppmätta halterna hos humlorna ligger minst 10 gånger över de nivåer som är nervskadande hos människa.

Det moderna samhället använder aluminium i stor utsträckning, men om halterna numera är högre i pollen och nektar än före den stora bidöden är inte känt. Mätningar på museiexemplar av humlor och bin kanske kan bringa klarhet. Man skulle även behöva undersöka i vilken grad andra föroreningar än jordbruksgifter som kvicksilver, kadmium och bly kan ha bidragit till nedgången av pollinerande insekter.

Till artikel

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)