- Hälsa

Problem med hjärtklaffarna kan orsakas av bakterier i munhålan. Sjukdomen är allvarlig och kan leda till döden. På 1950-talet lärde sig läkare att infektioner i tänderna kunde orsaka hjärtsjukdom, men den kunskapen försvann. Nu har modern forskning visat tydliga samband och det finns alltså all anledning att sköta sin munhygien, men också att ta bort infektioner i tänder, käkben och tandkött om det är möjligt.
Bakterier i munhålan på grund av tandlossningsjukdom eller rotfyllda tänder kan orsaka att bakterier sätter sig på hjärtklaffarna eller i hjärtats så kallade endocardium (infektiös endocardit). Detta är en allvarlig sjukdom som kan leda till döden.
Brasilianska forskare har gjort en studie på 567 patienter under en tioårsperiod (2009-2019). Patienterna har blivit inlagda på sjukhus för infektiös endocardit.
Forskarna fann att hos 34 procent eller 206 patienter fann man bakterier från munhålan som var involverade i processen. Forskarna kunde få fram tandläkarjournaler för 100 av dessa patienter. Genomsnittsåldern var 45 år och och de låg inne i genomsnitt 45 dagar på sjukhuset och fem av dem avled till följd av endocardit.
Författarna till forskningsrapporten fann att tandstatus hos patienterna generellt var dålig och de hade både parodontit (tandlossningssjukdom) och periimplantit (bakterier runt implantat).
Flera andra forskningsstudier tyder också på att hjärtinfarkt och andra hjärtkärlsjukdomar har kopplingar till munhålans bakterierflora. Det finns således anledning av säkerhetsskäl att ta bort rotfyllda tänder och försöka behandla både tandlossning och periimplantit så att bakterier inte sprider sig från munhålan och ut i kroppen.
Till artikel i danska Tandlaegebladet (danska)
Se mer i Läkartidningen om endocardit