Det finns möjligheter att kunna skydda kvinnor från att utveckla Alzheimers och andra demenssjukdomar. Detta genom att aktivera ett speciellt protein i hjärnan.

Av alla som drabbas av Alzheimers sjukdom, är två tredjedelar kvinnor. När kvinnor får minskad hormonproduktion från äggstockarna leder detta till att menstruationen upphör, det vill säga menopaus. En tidig menopaus är en av riskfaktorerna för kognitiv nedgång.

Nivåerna av hormonet östrogen minskar i samband med menopausen. Östrogen produceras i äggstockarna men även i hjärnan. Detta är avgörande för att nervcellerna skall hållas friska och funktionsdugliga.

Forskarna har genomfört en studie på möss, vilken visar att aktivering av hjärnproteinet CYP46A1 skulle kunna skydda kvinnor från att utveckla neurodegenerativa sjukdomar som exempelvis Alzheimers.

I hjärnan gör proteinet nytta genom att bidra till att bli av med överskott av kolesterol och då omvandla detta till en kolesterolprodukt som kallas 24S-hydroxykolesterol (24SOH).

Då mushonor fick ökade nivåer av proteinet höjdes produktionen av 24SOH. Forskarna upptäckte då att mössen fick friskare nervceller, förbättrat minne och högre östrogenaktivitet. Detta märktes både i klimakteriet och under åldrandet. Hos mushanar kunde man däremot inte se någon effekt.

– Kolesterolomsättning och könshormoner är föränderliga. Våra resultat tyder på att de kan tjäna som potentiella behandlingsmål för flera neurodegenerativa sjukdomar i framtiden, säger Silvia Maioli som är docent vid Karolinska institutet.

Studien som gjorts, visar att aktiveringen av proteinet CYP46A1 bidrog till att öka östrogenaktiviteten i hjärnan hos mushonorna. Det gör proteinet intressant för behandling riktad till kvinnor, menar forskarna.

Tidigare forskningsresultat har visat att hjärnproteinet kan aktiveras genom intag av låga doser av läkemedlet Efavirenz som används vid HIV-infektion.

Silvia Maioli säger att påverkan på kolesterolomsättning genom CYP46A1-aktiverare som Efavirenz kan erbjuda ett nytt tillvägagångssätt för att främja östrogen-medierat skydd av nervcellerna hos kvinnor i riskzonen för Alzheimers sjukdom.

Till artikeln på forskning.se
Till den vetenskapliga studien på science.org

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)