- Forskning
- Hälsa

Fissurförsegling innebär att ett plastcement läggs på kindtänderna för att jämna ut gropar som annars matrester kan fastna i. En forskningsrapport pekar mot att detta kan minska kariesfrekvensen. Som förälder bör man fundera över om det är nödvändigt och kontrollera vilket cement som används.
Forskningsrapporten är gjord i region Jönköping och bygger på så kallade registerstudier. På hemsidan varnades 2018 för att just region Jönköping använde fissurförsegling med bisfenol A, som är ett hormonstörande ämne.
Nu har alltså regionen visat att man har betydligt lägre andel kariesangrepp på 19-åringar jämförts med tonåringar boende i Regionerna Kalmar respektive Västra Götaland är denna studie väl gjord är den myckte intressant.
Dock saknas information om man tagit hänsyn till socioekonomiska faktorer. Inte heller finns någon analys av eventuella andra hälsoeffekter, som exempelvis sköldkörtelproblem, diabetes etc med tanke på att i alla fall region Jönköping har använt resincement med bisfenol A.
Tidigare har SBU inte funnit någon evidens för fissurförsegling, men nu har alltså en forskningsstudie publicerats som ger anledning att tänka om. Fler studier kanske ändå behövs för att bekräfta resultatet.
Viktigast av allt är att välja rätt material för dessa fissurförseglingar. Många sådana bygger på tunnflytande metakrylater (samma ingrediens som i epoxilim) som kan orsaka allergier och kan dessutom innehålla hormonstörande bisfenoler.
Dock är lagret mycket tunnt och med god härdning borde alla monomererna bindas och risk för allergier upphör då. Bisfenol A däremot kan läcka ut under lång tid, vilket inte är bra. Kontrollera därför alltid innehållsförteckningen, den följer med vid inköp av förpackningen och tandläkaren bör ha kvar en sådan.
Bra matvanor, god munhygien och tandkräm med hydroxiapatit är dock viktigast för en god tandhälsa och för att slippa hål i tänderna. Sannolikt är det tillräckligt hos de allra flesta.