Många äldre har kvar sina egna tänder medan andra av olika skäl tvingats ta bort dem. Om man helt saknar tänder ka avtagbara proteser vara ett alternativ och det andra är implantatstödda broar. I båda fallen påverkas tuggförmågan och ibland även talet. Sällan pratas det om sådana besvär, trots att det finns mycket att tänka på.

Tänderna är mycket känsliga för tryckförändringar genom att de har och har förmåga till viss rörelse. Att tugga är en mycket finstämd mekanism, som man normalt inte tänker på. Mellan tandrot och tandben finns hundratals receptorer som sänder signaler till hjärnan. Därifrån återkopplas signaler till käken så att den vet vilket tryck den ska bistå med.  

Tar man bort tänderna och ersätter dem med implantat eller avtagbara proteser kan tänderna inte längre förmedla signalerna som gör att tuggtrycket och tuggningen fungerar som det ska. Även talet påverkas. Viktigt är förstås att proteserna efterliknar de egna tänderna och när det gäller de avtagbara måste passformen vara så bra att de sitter fast utan att glappa. Saliven har betydelse för hur bra avtagbara proteser sitter och skapas inte det vätsketryck som annars håller protesen på plats. 

Att ha proteser antingen det är helprotes eller delprotes kan aldrig bli som när man har egna tänder och därför gäller det att anpassa sig och träna musklerna som håller protesen på plats liksom att träna talet och dess muskler. Det kan vara klokt att starta sådan träning så snart man får reda på att tänderna ska tas bort och ersättas med protes. I bästa fall vet tandläkaren hur musklerna tränas upp.

Tuggningen måste anpassas eftersom tänderna inte längre kan skicka signaler som reglerar tuggtrycket. Viktigt vid tuggning med protes är att man placerar maten jämnt mellan tandraderna. Annars tippar protesen och kan gå sönder. Att till exempel bita av ett äpple med framtänderna kan vara svårt och man kan behöva skära det i bitar. Man får också räkna med att det tar lite längre tid att tugga maten med protes. 

Protesen måste ha god passform och därför får man ofta gå tillbaka till tandläkaren många gånger innan det känns bra. Käkbenet förändras med tiden och därmed försämras passformen. Därför behöver man regelbundet gå till tandläkaren, trots att man har helproteser. Avtagbara implantatstödda broar behöver dock sällan göras om. 

Viktigt är att man gör rent protesen efter måltider och innan man lägger sig på kvällen. Protesen kan antingen tas av under natten för att slemhinnan ska få vila eller så kan man sätta dit den igen efter rengöring. Om protesen tas av under natten bör den ligga i vatten eller i alla fall fuktigt för att inte torka ut och kanske förlora passformen. 

Förutom protesen behöver slemhinnan rengöras flera gånger varje dag. Detta för att undvika irritation och bakterietillväxt. Saliv skyddar mellan protes och slemhinna och ser också till att vidhäftningen blir bra. Är man muntorr ökar risken för skavsår och irritation av protesen och dess vidhäftning försämras också. 

Tf Stockholm kommer att bilda en grupp som ska arbeta med att ta fram information som protesbärare kan ha nytta av liksom försöka hitta tandläkare och tandtekniker duktiga på att tillverka proteser. Personer från andra distrikt är välkomna att delta. Skriv i så fall till stockholm@tf.nu så förmedlas kontakter. 

Till Tandvårdsguidens information om proteser
Till forskningsrapport om helproteser och nöjdhet

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)