- Hälsa
- Politik

Äldres munhälsa och tillgång till tandvård tas upp i en ny rapport från PRO. I den konstateras att drygt var tionde pensionär avstår från tandvård av ekonomiska skäl. Detta trots att de upplever behov av tandvård. Detta är förstås oacceptabelt och siffran stämmer antagligen med andra personer med sjukersättning eller aktivitetsersättning eller om de av andra skäl ha låga inkomster. Tandvården måste in i det allmänna hälso- och sjukvårdssystemet för att kunna ge bättre tillgänglighet.
Tandvårdsskadeförbundet har länge hävdat att tänderna ska betraktas som en del av kroppen och därmed hamna under den allmänna hälso- och sjukvårdsförsäkringen. Det skulle också underlätta fyllningsbyten till följd av överkänslighet eller annan sjuklighet.
”Bit ifrån” heter rapporten från PRO (Pensionärernas riksorganisation) som belyser tillgången till tandvård och munhälsa för personer utan omsorgsbehov, dvs de som fortfarande klarar sig själva. Var tionde pensionär har, enligt undersökningen, avstått från tandvård de senaste 12 månaderna, trots behov. Drygt hälften av dem som har avstått har gjort det av ekonomiska skäl. Omräknat till antal pensionärer motsvarar det 150 000 stycken. Då finns inte alla de som vårdas i hemmet, på serviceboende eller sjukhem med.
Äldre personer är i en period av livet då vårdbehovet inklusive tandvårdsbehovet ökar, samtidigt som inkomsten minskar. Forskningen visar allt tydligare att bakterier från munhålan ökar risken för olika kroniska sjukdomar. Därtill kommer användning av många läkemedel som påverkar saliven och behovet av tandvård.
PRO har betydligt mer makt än Tandvårdsskadeförbundet och att denna stora pensionärsorganisation kräver att tandvården ska ingå i sjukvårdens ordinarie högkostnadsskydd kan betyda mycket för kommande utveckling.
Till rapporten (PRO)
Till artikel på Tandläkarförbundets hemsida