Symtom på magnesiumbrist liknar mycket symtom på kvicksilver och tungmetallförgiftning. Magnesium har många viktiga funktioner i kroppen och tyvärr har jordarna utarmats och idag lider många av för låga nivåer av magnesium. I början av 1900-talet fick folk i sig 1250 mg/dag, men nu är intaget så lågt som 250 mg/dag. Inte underligt att det får konsekvenser för hälsan.

På Kureras hemsida kan man läsa mer om magnesiumbrist. Vanliga symtom är dålig matsmältning, försvagning av skelettet, förvirring,  irritation och vredesutbrott, låg energi, nervositet och oro, muskelspänningar och kramper, sömnsvårigheter, trötthet och onormal hjärtrytm. Hjärtat är särskilt känsligt för magnesiumbrist. 

Många tandvårdsskadade har magnesiumbrist, vilket märk av att de lätt får kramper. Men även andra symtom skulle teoretiskt kunna bero på denna mineralbrist.

Hälften av kroppens magnesium finns i skelettet och omkring 30 procent i musklerna. Det gör det svårt att genom provtagning i blod få veta om man har tillräcklig mängd magnesium för att kroppen ska kunna fungera optimalt.

Magnesium tas upp via tarmen och huden. Hudsalvor och bad i magnesiumhaltigt vatten är bra alternativ till tabletter för att tillföra mineralet. Som kosttillskott ska magnesium helst vara bundet i organisk form och för högt intag kan ge diarée.

Magnesium finns i solrosfrön, kakao, bönor, havregryn och nötter.

Läs mer om magnesium på kurera.se

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)