Rotfyllda tänder är alltid fulla av bakterier. Faktum är att en rotfylld tand är en död del av kroppen som helt saknar immunförsvar. Bakterierna kan alltså föröka sig och sprida gifter utan något som helst motstånd. En ny forskningsrapport som recenseras i Tandläkartidningen visar att åtta av tio tänder sitter kvar efter 10 år, men inte ett ord om hälsoproblem hos patienten. 

Det kan låta som om det är bra att drygt 80 procent av tänderna sitter kvar efter tio år. Men är det verkligen bra om folk är sjuka? Problemet är att det senare aldrig undersöks. Rotfyllda tänder stoppas igen med guttaperka (rosa på bilden), men det blir alltid lite hålrum där bakterier trivs. Likaså finns bakterier i dentinkanalerna. 

Tioårsuppföljningen av hållfasthet har gjorts i Norrbotten på 3 345 individer. Intervjuer gjordes med ett urval personer och man kontrollerade också rotfyllningen via konventionell röntgen. Men inga frågor om patienternas hälsa ställdes, trots att man här faktiskt kunnat få ett unikt material.

Tandhälsoförbundets (Tf:s) erfarenhet är att alltför många blir sjuka av sina rotfyllda tänder. Att det är tänderna som ställer till problem visas av att patienterna tillfrisknar efter korrekt borttagning av de rotfyllda tänderna.

Sjukdomarna man får av att ha en rotfylld tand kan yttra sig på många olika sätt, exempelvis kronisk trötthet, smärta någonstans i kroppen, ögonproblem, bihåleproblem, hjärtbesvär och mycket mer. Eftersom immunförsvaret påverkas kan vad som helst hända. 

Tf avråder från rotfyllningar på grund av att de utgör bakteriebomber. Istället förordas utdragning av tanden. Antingen får man ha en glugg efter den förlorade tanden eller så kan man sätta fast en etsbro på tanden intill eller slipa ner båda tänderna bredvid för att sätta fast en bro. Man kan också sätta dit ett implantat eller en avtagbar protes. I samliga fall rekommenderar Tf metallfria ersättningsmaterial. 
 

Se artikel i Tandläkartidningen om rotfyllda tänders hållfasthet i ett tioårsperspektiv

Se patientfall som blivit bra efter extraktion av rotfylld tand på Tf:s hemsida och länkarna nedan. 
Till artikel om Kjell som var mycket sjuk i fyra år
Om Anette som ingen trodde på
Infektioner i käkarna och 15 års lidande
 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)