- Hälsa
Dålig andedräkt, halitosis, drabbar de flesta människor ibland och är oftast övergående. Ihållande dålig lukt kan dock bero på olika sjukdomar och hälsobesvär.
Dålig andedräkt uppstår vanligtvis i munnen. Oftast är orsaken till dålig andedräkt att man har bakterier på tänderna eller tungan. Detta kan i sin tur bero på att man har slarvat med munhygienen, som att strunta i tandtråd och/eller inte borsta tänderna så ofta som man bör.
Anledningar kan också vara att man har ätit eller druckit stark mat och dryck, som kaffe, lök eller vitlök. Även om det inte är särskilt vanligt, så kan orsaken till halitosis också ligga i dålig matsmältning, obalans i tarmfloran eller andra problem med mage och tarm.
Det finns personer som har god tandhygien och som inte konsumerar vare sig vitlök, kaffe, lök eller andra starka livsmedel men som ändå har illaluktande andedräkt. Det har då uppstått en så kallad kronisk halitosis, som innebär ihållande eller återkommande dålig andedräkt.
Enligt forskning sägs detta tillstånd lukta av sur, delvis smält mat och även som ammoniak, fisk, ruttna ägg samt till och med bajs. Ibland kan detta vara svårt att upptäcka själv eftersom man vänjer sig vid lukten, men däremot kan det vara besvärande för omgivningen.
Om man är torr i munnen så kan det göra att andedräkten luktar illa. Det beror på att saliven minskar och blir mer trögflytande. Den kan då inte skölja bort bakterier och rengöra munnen lika bra. Andedräkten är ofta sämre på morgonen eftersom salivproduktionen minskar under natten.
Saliven bryter dessutom ner proteiner från maten som man äter, och från döda celler i munnen. En gas, vilken innehåller svavel, uppstår då som luktar illa.
På tungans bakre delar fastnar lätt matrester och döda celler. Där kan bakterierna föröka sig och producera illaluktande ämnen. Tungan blir då ofta gråvit, gul eller brunaktig där.
1177 och Kurera har en del egenvårdstips vid halitosis. Om man inte blir hjälpt genom någon av dessa snabba lösningar, är det bra att söka hjälp hos en läkare eller tandläkare som kan hjälpa till att avgöra var lukten kommer ifrån och hur den bör behandlas.
Möjliga orsaker till långvarig dålig andedräkt är sjukdomar som diabetes, njursvikt och skrumplever. Det beror på att de utsöndrar illaluktande ämnen som man andas ut genom lungorna. Det gäller även tumörsjukdomar och andra sjukdomar i luftvägar respektive lungor som bihåleinflammation, luftrörskatarr, astma samt lungemfysem.
Sura uppstötningar och kräkningar kan göra att andedräkten försämras. Rökning ger också en ofräsch utandningsluft.
Många mediciner ökar muntorrheten vilket kan orsaka fler bakterier och dålig andedräkt.
Dålig lukt kan även komma från näsan. Det kan till exempel bero på att näsans slemhinnor är torra eller att det sekret som skall rengöra halsen hindras av något, såsom polyper.
Varbildning i bihålorna kan också ge illaluktande andedräkt. Det beror då på att varet rör sig mot svalget genom näsgången och sedan kommer i kontakt med utandningsluften.
Om den dåliga andedräkten orsakas av problem eller sjukdomar i tänder och tandkött så behöver de behandlas samtidigt. Det kan exempelvis vara att man har tandsten, hål i tänderna, en tandlossningssjukdom eller en annan infektion. Ibland kan flera behandlingar vara nödvändiga.