
Vänta med tandställning. Det är tandläkare Nameer Al-Taals budskap efter att ha studerat tandutvecklingen hos personer med trångställda tänder. Han konstaterar att tillväxten av käkarna fortsätter fram till 20-årsåldern och att många rätar ut sina tandrader med tiden. Vissa kan dock behöva tandställning, men det ska vara med rätt indikationer, konstaterar han.
En färsk doktorsavhandling visar att man inte ska ha alltför bråttom att ge barn tandställningar. Anledningen är att käkarna kan växa till under relativt lång tid och därmed kan trångställningen minska med tiden. En av de undersökta grupperna utgjordes av personer som tagit bort tänder på grund av trångställning, men som av olika skäl aldrig fick tandställning. Ett sådant material är unikt.
Dessa personer hade 50 år senare ganska raka tänder. Slutsatsen som doktoranden Nameer Al-Taal drar är att man inte ska ha för bråttom att ge barn tandställning, eftersom käkarna kan växa till åtminstone upp till 20-årsåldern. I gruppen med trångställda tänder inträffade en spontan förbättring med åldern.
Tandhälsoförbundet kontaktas då och då av personer som farit mycket illa av tandställningar. Ofta finns problem med att munhålan minskat och det kan kännas som om tungan inte får plats och att man har behov av att gapa hela tiden. Värst kanske är att andningen kan försämras då vinkeln mellan käken och luftrören minskar, vilket innebär att man inte får optimalt luftintag på varje andetag. Kroppen kan då få syrebrist.
Den nya doktorsavhandlingen visar att man inte behöver ha bråttom med barns tandställningar då käkarna och tänderna kan korrigera sig själva. Nameer Al-Taal tar dock inte alls upp näringens betydelse för käkarnas tillväxt.
Eftersom tillväxten fortgår under hela ungdomen borde tandläkare med flera uppmuntra till förbättrad kost med högre andel mineraler och fettlösliga vitaminer. Därtill behöver barn och ungdomar lära sig att andas genom näsan, eftersom man då får tungans tryck mot gommen som gör att käkarna tvingas ut och därmed växter till. Av samma skäl är tuggning viktigt Se mer Tf-bladet.
Till sammanfattning av doktorsavhandlingen i Tandläkartidningen
Till avhandlingen