Vänta med tandställning. Det är tandläkare Nameer Al-Taals budskap efter att ha studerat tandutvecklingen hos personer med trångställda tänder. Han konstaterar att tillväxten av käkarna fortsätter fram till 20-årsåldern och att många rätar ut sina tandrader med tiden. Vissa kan dock behöva tandställning, men det ska vara med rätt indikationer, konstaterar han.

En färsk doktorsavhandling visar att man inte ska ha alltför bråttom att ge barn tandställningar. Anledningen är att käkarna kan växa till under relativt lång tid  och därmed kan trångställningen minska med tiden. En av de undersökta grupperna utgjordes av personer som tagit bort tänder på grund av trångställning, men som av olika skäl aldrig fick tandställning. Ett sådant material är unikt. 

Dessa personer hade 50 år senare ganska raka tänder. Slutsatsen som doktoranden Nameer Al-Taal drar är att man inte ska ha för bråttom att ge barn tandställning, eftersom käkarna kan växa till åtminstone upp till 20-årsåldern. I gruppen med trångställda tänder inträffade en spontan förbättring med åldern.

Tandhälsoförbundet kontaktas då och då av personer som farit mycket illa av tandställningar. Ofta finns problem med att munhålan minskat och det kan kännas som om tungan inte får plats och att man har behov av att gapa hela tiden. Värst kanske är att andningen kan försämras då vinkeln mellan käken och luftrören minskar, vilket innebär att man inte får optimalt luftintag på varje andetag. Kroppen kan då få syrebrist. 

Den nya doktorsavhandlingen visar att man inte behöver ha bråttom med barns tandställningar då käkarna och tänderna  kan korrigera sig själva. Nameer Al-Taal tar dock inte alls upp näringens betydelse för käkarnas tillväxt.

Eftersom tillväxten fortgår under hela ungdomen borde tandläkare med flera uppmuntra till förbättrad kost med högre andel mineraler och fettlösliga vitaminer. Därtill behöver barn och ungdomar lära sig att andas genom näsan, eftersom man då får tungans tryck mot gommen som gör att käkarna tvingas ut och därmed växter till. Av samma skäl är tuggning viktigt Se mer Tf-bladet.

Till sammanfattning av doktorsavhandlingen i Tandläkartidningen
Till avhandlingen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)