- Hälsa

Gurkmeja är en fantastisk krydda som stärker kroppen, är antiinflammatorisk, fungerar som stark antioxidant, minskar plaque i hjärnan och mycket mer. Torkad gurkmeja och svartpeppar löst i varm kokos- eller mandelmjölk alternativt vanlig mjölk eller grädde(guldmjölk) är en utmärkt ersättning för mjölkchoklad på vinterutflykten. En liten shot på färsk skivad gurkmeja och ingefära passar bra som aptitretare för middagen eller när man kommit hem efter en skidtur eller långpromenad.
Gurkmeja används flitigt i det asiatiska köket. Kurkumin är den viktiga beståndsdelen. För bättre upptag i kroppen behövs lite svartpeppar. Kurkumin minskar inflammationer, stärker matsmältningen, minskar besvären vid ledgångsreumatism, är bra för dem med autoimmuna sjukdomar och diabetes, hjälper till att avgifta kroppen, minskar risken för cancer och Alzheimers sjukdom.
En viktig och påvisad effekt av kurkumin är att detta ämne har förmåga att påverka vissa cytokiner som uppträder vid inflammatoriska sjukdomar (t ex IL-1, IL-6, IL-12, TNF-alfa), men även andra biokemiska förklaringar till kurkumins effekter finns.
En halv till en matsked gurkmeja per dag är bra i förebyggande syfte. Bland gärna med svartpeppar för att öka upptaget.
Se mer Kurera.se
Reviewartikel om grukmeja (forskningsrapport, 2017, engelska)
Kurkumin och kroniska sjukdomar (forskningsrapport från 2016, engelska)
Kurkumin och autoimmmuna sjukdomar (forskningsrapport från 2007, engelska)