- Dentala material
- Hälsa

Många olika metaller reagerar med varandra. Metalljoner vandrar och galvaniska strömmar bildas. Undvik flera metaller i samma mun.
Galvaniska strömmar och ökad korrosion
Guld och amalgam placerat i kontakt i munnen kommer att orsaka galvaniska strömmar och ökad korrosion av amalgamet med frisättning av metalljoner. Korrosionen av amalgamet kan minska hållfastheten och orsaka ökad kantnedbrytning av fyllningen. De elektriska strömmarna och möjligen också frisättningen av metalljoner kan orsaka obehag i munnen hos vissa individer… i klinisk användning kan en amalgamfyllning komma i kontakt med en krona eller en brygga som är många gånger större, något som måste anses som speciellt ogynnsamt .
Kontakt mellan två olika legeringar påskyndar således korrosionen. Härvid bildas ett galvaniskt element i munnen, där saliven är elektrolyt och de två legeringarna är poler. Galvanism, elektrokorrosion och korrosion är några olika uttryck för i princip samma fenomen. En guldrestoration som är lagad med amalgam ger en kraftig korrosion, speciellt av amalgamet och ger upphov till påtagliga förändringar i amalgamet och också i guldet. En amalgampelare under en krona leder likaledes till korrosion.
Blandningar av legeringar bör undvikas
Man bör således inte använda amalgam för att fylla kaviteter i anslutning till guld vid preparationsgränsen eller ocklusalt efter genomförd rotbehandling genom en guldkrona. Är det kontakt mellan två olika amalgamsorter, ett non-gamma-två och ett av annan typ, korroderar fyllningen med den äldre typen av amalgam kraftigt. Om en guldkrona framställes på en preparationsmodell av amalgam kan förändringar i guldkronans inneryta iakttagas med blotta ögat.. Blandningar av olika legeringar i samma munhåla bör i möjligaste mån undvikas .
Laboratoriemässigt och kliniskt studeras korrosionsbenägenheten då olika vanligt förekommande dentala legeringar kombineras. Resultaten visar på mycket stora skillnader i korrosionshastigheten mellan olika kombinationer. Härav följer att vissa dentala legeringar inte bör kombineras i en och samma mun (Söremark, R. Oral Galvanism – vad är det, KI-Journalen no.1 1982 17-17)
Två eller fler metaller i samma miljö kan orsaka elektrokemiska processer såsom galvanisk korrosion och strömmar. Flera studier har visat att användandet av olika metaller som lagningsmaterial i samma mun kan orsaka, inte bara symtom på “galvanisk smärta” och patologiska sår i mjukvävnaden utan också nedbrytning av de använda materialen och distribuering av korrosionsprodukterna in i vävnaderna.
Gjutet guld och amalgam användes tidigare för dentala restorationer i samma mun. Galvanisk korrosion som resultat av kontakt mellan amalgam och guld har studerats av flera forskare. Schoonover och Souder (1941) rapporterade att guld anlöptes och amalgam korroderade om de placerades i kontakt i en natriumkloridlösning under sex månader trots dessa fastställda fakta och de orala symtomen som orsakas av elektrokemiska effekter är det fortfarande vanligt att blanda olika legeringar som lagningsmaterial i samma mun och t.o.m. i samma tand.
Metallfri tandvård är bäst
Nytt amalgam sätts inte in i Sverige men finns fortfarande kvar hos en stor del av befolkningen. Guld är inte heller så vanligt längre, men finns fortfarande i kronor, broar med mera. Kromkobolt har blivit ett mer använt material och används ofta som underlag till broar som snyggas till med påbränd keramik. Titan är kanske den vanligaste metallen i dagens tandvård. Särskilt problematiskt kan det bli om man har titanimplantat med guldskruvar.
Metaller behövs inte i tandvården och bör tas bort helt. Alla blir inte sjuka men så länge vi inte vet vad som orsakar besvär hos en begränsad del av befolkningen är det av försiktighetskäl bättre att vara helt metallfri i munnen. Särskilt angeläget är att att undvika direkt kontakt mellan metaller med stor potentialdifferens såsom guldlegering och titan.