Funktionsnedsatta barn och vuxna tvingades äta kola eller söta bullar i ett och ett halvt år i ett experiment för att kontrollera om karies uppstod. Hur experimentet gick till och vilket lidande försökspersonerna fick utstå redovisas i en dokumentär som publiceras av Sveriges radio. Det handlar om den så kallade Vipeholmsstudien, en oerhört grym studie där även barn deltog.  

Dokumentären berättar om barn och vuxna som deltog i studien utifrån journaler, läkaren Hugo Fröderbergs noggranna anteckningar samt intervjuer med folk som arbetade där under den perioden.

Det är en skrämmande redovisning. Av journalerna framgår exempelvis att barnen som deltog genom att äta 24 stora kolor per dag kräktes, fick diarré, synproblem, smärta i käkregionen  och mycket annat. I takt med att tänderna bröts ned fick de smärtor i käkar och övriga kroppen som helt nonchalerades.

Av röntgenbilder att döma fanns inte mycket kvar av tänderna och de var svarta av karies. Det måste ha gjort oerhört ont. Fröderberg skrev i journalerna att han inte kunde hitta orsak till några smärtor och patienterna fick gå omkring med kraftig tandvärk.

De som står bakom dokumentären är Randi Mossige-Norheim, Magnus Arvidson och Thomas Kanger. De har gjort ett fantastiskt jobb och läst mängder av journaler och anteckningar från Vipeholms sjukhus samt sökt upp och intervjuat släktingar och personer som arbetade där under perioden då försöken pågick (1945-1955).

Lyssna på dokumentären via länken nedan. Övergrepp av detta slag är inget att vara stolt över. Upprättelse behövs för alla som blev utsatt för övergreppen även om de inte längre är i  livet.

Till SR:s dokumentär nr 2 om Vipeholmsstudien
Till doktorsavhandling om Vipeholmsstudien
Till artikel i CNN om Vipeholmsstudien (engelska)

Möjligen var inte denna forskning så banbrytande som tandläkare låter göra gällande. Redan tidigare hade forskning om socker och karies gjorts och Weston A Price bok om nutrition och karies kom ut 1942, dvs innan det grymma försöket startade. Man kan undra vad som drev svenska staten och tandläkarna till detta gigantiska och grymma forskningsprojekt.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)