Tandhälsoförbundet önskar alla en God Jul och hoppas det blir många fina dagar med god mat och umgänge med nära och kära. Vi tipsar om boken  "Vad ska vi äta och varför?" av Gunnila Blomberg. 

Mycket mat och en del godis brukar det bli på julen. Tänderna mår kanske inte så bra, men oftast kan man kompensera detta genom bra kost en tid efter frosseriet.

Boken "Vad ska vi äta och varför" är en bra start för att motivera sig till kost som lagar tänderna och gör dem mer motståndskraftiga. I den berättar författaren Gunnila Blomberg om tandläkaren Weston A. Price som var aktiv första delen av 1900-talet och hans försök att få folk att äta bättre.

Mycket buljong, kokta grönsaker och riktigt smör ingick i hans koncept. Socker, snabba kolhydrater och snabbmat ansåg han fördärvade inte bara tänderna utan även hälsan i största allmänhet. Boken redovisar Price ideer och ger också en rad recept på god mat som hjälper tänderna till att självreparera sig. 

Ha nu en riktigt trevlig jul och frossa på, men se till att saliven är näringsrik. Efter jul kan man göra goda soppor med mycket buljong på julmatsresterna, grönkål, brysselkål och massor av morätter. Lite färsk gurkmeja ger fin färg och hjälper kroppen att ytterligare förbättra hälsan.

Vill du också av avgifta  kan du i soppan lägga i lite koriander och ramslök, som hjälper kroppen att bli av med tungmetaller och andra gifter. 

Här boken som inspirerar till bra tandhälsa 
Här kan du lyssna på Ann-Marie Lidmarks föreläsning om hur man lagar tänderna med kosten 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)