- Hälsa

Tandhälsoförbundet önskar alla en God Jul och hoppas det blir många fina dagar med god mat och umgänge med nära och kära. Vi tipsar om boken "Vad ska vi äta och varför?" av Gunnila Blomberg.
Mycket mat och en del godis brukar det bli på julen. Tänderna mår kanske inte så bra, men oftast kan man kompensera detta genom bra kost en tid efter frosseriet.
Boken "Vad ska vi äta och varför" är en bra start för att motivera sig till kost som lagar tänderna och gör dem mer motståndskraftiga. I den berättar författaren Gunnila Blomberg om tandläkaren Weston A. Price som var aktiv första delen av 1900-talet och hans försök att få folk att äta bättre.
Mycket buljong, kokta grönsaker och riktigt smör ingick i hans koncept. Socker, snabba kolhydrater och snabbmat ansåg han fördärvade inte bara tänderna utan även hälsan i största allmänhet. Boken redovisar Price ideer och ger också en rad recept på god mat som hjälper tänderna till att självreparera sig.
Ha nu en riktigt trevlig jul och frossa på, men se till att saliven är näringsrik. Efter jul kan man göra goda soppor med mycket buljong på julmatsresterna, grönkål, brysselkål och massor av morätter. Lite färsk gurkmeja ger fin färg och hjälper kroppen att ytterligare förbättra hälsan.
Vill du också av avgifta kan du i soppan lägga i lite koriander och ramslök, som hjälper kroppen att bli av med tungmetaller och andra gifter.
Här boken som inspirerar till bra tandhälsa
Här kan du lyssna på Ann-Marie Lidmarks föreläsning om hur man lagar tänderna med kosten