- Forskning
- Hälsa

Glutation är en viktig antioxidant och bidrar i hög grad till kroppens naturliga avgiftning av tungmetaller. Kan den också hjälpa mot Skellefteåsjukan? Detta område intresserar forskare vid Umeå universitet som misstänker att antioxidanter kan minska risken att sjukdomen utvecklas. Kanske kan en ny syn på antioxidanter växa fram.
Skellefteåsjukan är en ärftlig sjukdom som gör att ett visst protein (transtyretin, TTR) inte bildas korrekt. Det innebär att proteinet blir instabilt och lätt kan bindas till svavel genom en så kallad oxidation. Proteinet låser sig då i ett felaktigt läge och kan relativt lätt övergå till en amyloid.
En sådan TTR-amyloid kan ansamlas i olika vävnader. och därmed hindras också TTR:s normala funktion att transportera ämnen som A-vitamin och tyroxin.
Man kan likna detta vid en slags förgiftning av kroppen och precis som för amalgamskadade dröjer det ofta till 50-årsåldern innan symtom bryter ut. Ofta uppträder olika former av nervskador som svårighet att känna värme och kyla i fötter och underben samt stickningar, domningar och smärta. Vanligt är också illamående, tarmproblem, blodtrycksfall, yrsel, ögonproblem och hjärtbesvär,
Forskargruppen i Umeå, som undersökt vad som händer med proteinet i kroppen, menar att förändringen främst beror på oxidativ stress och att det bildas sulfidbindningar som hindrar proteinet att fungera normalt. Antioxidanter skulle därmed minska risken att bli sjuk, trots det ärftliga anlaget.
Glutation är det som forskargruppen främst inriktat sig på för att både minska risken för sjukdom eller i alla fall göra att sjukdomsutvecklingen går långsammare. Glutation är en kraftfull antioxidant, men tas inte upp särskilt bra via tarmen. Därför kan N-acetylcystein (NAC) vara ett alternativ eftersom man då stimulerar bildningen av glutation. Dessa ämnen används också som tillskott för att behandla amalgamskadade.
Ytterligare ett ämne diskuteras av forskarna och det är en så kallad transkriptionsfaktor med namnet Nrf2, som stimulerar bildningen av olika enzymer, viktiga för att bilda glutation och andra antioxidanter i kroppen. Nrf2 finns i omega-3, i gurkmeja samt i olika polyfenoler och flavinoider. De senare hittar man i starkt färgade grönsaker.
Med kosten kan man alltså höja nivån av antioxidanter, vilket ger kroppen bättre möjligheter att hantera fria radikaler som bildas. Kanske spelar också kosten stor roll för utveckling av Skellefteåsjukan. En stor del av resonemanget om antioxidanter känns igen från forskning som bedrivits för att avgifta kroppen från kvicksilver.
Nu hoppas vi att forskningen vid Umeå universitet ska öppna vägen för antioxidantbehandling och bättre kostrådgivning även för andra sjukdomstillstånd.
Till pressmeddelande från Umeå universitet
Till forskningsrapporten