Vi utsätts dagligen för gifter när vi andas in förorenad luft, från mat och från tändernas amalgamfyllningar. Viktigt är att boosta sin avgiftning så att vi får bort gifterna från kroppen i den takt de kommer in. Glutation är ett ämne vi själva kan tillverka och som är en kraftig antioxidant plus viktig för kroppens avgiftning av tungmetaller. 

Glutation är ett värdefullt ämne som hjälper immunsystemet att fungera bra, tar hand om fria radikaler och hjälper kroppen att föra ut giftiga ämnen som mögelgifter, miljögifter, kemikalier.

Tyvärr fungerar det inte så bra att ta glutation oralt, det vill säga via munnen, då det har svårt att tränga igenom tarmslemhinnan. Möjligt är att stimulera bildningen av glutation, vilket kan göras med tillskott av acetylcystein (NAC).

NAC tas upp via tarmen utan problem och ökar bildningen av glutation, men lite andra ämnen behövs också som selen, C och B-vitaminer och omega 3 fettsyror. Ett annat alternativ är att inta liposomalt glutation, som lätt tas upp av cellerna. Det kostar dock mycket. 

Svensk sjukvård arbetar inte med glutation och vad vi vet finns inga som ger glutationdropp. Sådan behandling kräver att man åker utomlands och då kan man få upp till 3000 mg glutation direkt in i blodomloppet. Ett svenskt företag ger C-vitamininfusioner, men i relativt låga koncentrationer. 

Glutation ingår alltså tillsammans med selen i de enzymer som tar hand om fria radikaler och som hindrar att inflammationer uppstår. Låga halter skapar obalanser i immunförsvaret och man kan riskera autoimmunitet. Den som lider av rubbningar i sköldkörtel har stort behov av glutation för att minska de fria radikalerna. 

Glutation skyddar mitokondrierna, vilkas viktigaste uppgift är att skapa energi som gör oss pigga och allerta. Personer med extrem trötthet har ofta problem med mitokondrierna och kan därför behöva glutation.

Se mer om glutationdropp här (amerianskt företag)
Se mer om glutation och avgiftning här (Funktionsmedicinska institutet, svenska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)