
Miljöinspektionen i Malmö har upptäckt försäljning av kvicksilverhaltiga hudkrämer. Läkemedelsverket går ut och varnar för dessa och säger att kvicksilver allvarligt kan skada kroppen och orsaka skador på njurarna och nervsystemet.
Kvicksilver finns i hudkrämer som används för att bleka huden. Tandvårdsskadeförbundet har protesterat mot sådan försäljning i andra länder, men nu har miljöinspektionen i Malmö funnit att sådana produkter även säljs i Sverige. Detta trots att vi har ett kvicksilverförbud.
Intressant är att Läkemedelsverket via sin tidning varnar folk att använda dessa krämer och säger att "kvicksilver lagras i kroppen och kan ge allvarliga skador på bland annat njurarna och nervsystemet".
Vidare skriver de att "flera studier visar att konsumenter som använder de här produkterna riskerar att drabbas av kvicksilverförgiftning. Även hos barn och andra i ett hushåll som använder produkterna har kvicksilver upptäckts i urinen. Det innebär att också de kan drabbas av förgiftning, trots att de själva inte använder produkterna i och med att kvicksilvret frigörs i luften".
Halterna i dessa krämer kan vara så höga som 30 mg/gram kräm och om man smörjer sig med tre gram i ansiktet för att bleka huden exponeras man för 90 mg kvicksilver. Det kan jämföras med en normalstor amalgamfyllning som väger cirka 1,5 gram och består av hälften kvicksilver. Allt läcker inte ut på en gång från amalgamet, men det är ändå en ständig tillförsel av kvicksilver till kroppen.
Kvicksilver förångas snabbt i luften, men en del finns kvar som kan tränga igenom huden och in i blodet. Kvicksilverånga i luften andas man in och det är därför man upptäckt förhöjda halter kvicksilver i urinen hos andra i hushållet.
Läkemedelsverket uppmanar de som är oroliga att vända sig till vården. Tandvårdsskadeförbundets erfarenhet är dock att vården inte har kunskaper om kvicksilver och dess påverkan på kroppen och inte heller har kunskap om hur man lämpligen avgiftar personer med förhöjda halter.
Förhoppningsvis leder detta med kvicksilverhaltiga hudkrämer till ökad kompetens inom området som kan komma även amalgamskadade till del.