To tidligere tannlegesekretærer har fått Trygderettens kjennelse for at de har rett på erstatning på grunn av helseskader de er blitt påført under arbeid med det sterkt kvikksølvholdige stoffet amalgam. Det var på tide.

Gjennombrudd

I snart 50 år har det vært kjent at amalgam kunne være helseskadelig fordi det inneholder opp til 70 prosent kvikksølv. Men det var først etter at NRKs Brennpunkt satte søkelys på problemet i 2005 at saken fikk nevneverdig offentlig oppmerksomhet.

En rekke tannlegesekretærer har opp gjennom årene fått avslag på søknader om yrkesskadeerstatning på grunn av kvikksølvforgiftning. Etter det gjennombruddet som nå har skjedd i to saker, er det en selvfølge at Nav behandler disse avslagene på nytt. Nav lover en første vurdering av om reglene har vært for strengt praktisert, innen 1. februar.

Amalgam var i lovlig bruk hos norske tannleger frem til 1990. Tannlegesekretærene arbeidet stort sett med dette stoffet uten noen form for beskyttelse. Mange av dem er i dag pensjonister, og sliter med senskader som for eksempel hukommelsestap, svekket konsentrasjonsevne, skjelving og blødninger.

Det er en grov ansvarsfraskrivelse fra myndighetene at tannlegesekretærene har måttet kjempe så hardt i så mange år for å bli trodd. Yrkesskadeerstatning til en gruppe mennesker som har satt sin helse på spill for å gjøre jobben sin, blir i så måte et lite, men ikke desto mindre velkomment, plaster på såret. Men det haster.

Sökresultat Tryggderetten på kvikksölv, kognitiv svikt som yrkessykdom likestilt med yrkesskade

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)