- Forskning
- Hälsa
I ökad utsträckning används i olika industrier modifierade enzymer som inte faller under någon lagstiftning inom EU. Enzymerna är inte ändrade på samma sätt som man gör med genmodifierad föda, GMO, utan förändringarna åstadkoms genom att man använder sig av bakterier eller svampar, och produkterna räknas därvid som ”naturliga”.
De förändrade enzymerna och/eller deras produkter används i livsmedelsindustrin, men även inom vid framställning av läkemedel, i kosmetika och i kemisk-tekniska produkter som tvättmedel och rengöringsprodukter. Risken med dessa förändrade enzymer är att immunsystemet reagerar på förändringarna i enzymstruktur eller nya ämnen som enzymerna bildar och orsakar allergi.
Ett stort problem för de forskare som börjat undersöka riskerna med de förändrade ämnena är att tillverkarna anser att det man förändrat är fabrikshemligheter. Man har därför börjat med att mäta nivåerna av immunoglobulin E (IgE), en allergimarkör, hos arbetare i industrier som tillverkar produkter med förändrade enzymer och samtidigt ta luftprover på damm som fanns i lokalerna där de arbetade. Hos en undergrupp om 135 personer av de 813 som exponerades registrerades luftvägssymtom och ögonirritation. Man jämförde även man IgE mot förändrade enzym och mot oförändrade ursprungsenzymen.
De som tillverkar produkterna är naturligtvis de mest exponerade och ett omfattande arbete återstår för att klarlägga vilka ämnen som producerats (och ständigt nya som tillkommer) och i vilken grad allmänheten är exponerad, sensibiliserad och får symtom.
Bland de 813 personerna hade i genomsnitt 29 % IgE-antikroppar mot de enzymer de exponerades för. Högst frekvens hade IgE mot modifierat alfa-amylas (44 %), följt av stainzyme (41 %), pancreatinin (35 %), savinase (31 %), papain (31 %), ovozyme (28 %), phytase (16 %), trypsin (15 %)och lipase (4%). Man fann en stark korrelation mellan luftvägssymtom och nivån av antikroppar hos arbetarna och en signifikant högre nivå av Ige mot de förändrade enzymerna, jämfört med de ursprungliga, naturliga substanserna.
Ingen vet i dagsläget om, och i vilken grad dessa förändrade enzymer bidrar till den höga frekvensen av allergier i befolkningen. Det är också helt okänt om enzymerna orsakar störningar och immunreaktioner i andra delar av kroppen än luftvägarna när man exponeras via luftvägarna, på huden eller nedsvalt i livsmedel.Forskarna anser att allergitest borde vara obligatoriskt för alla nya produkter. Enzymer borde hanteras som andra potentiellt vådliga ämnen.
http://oem.bmj.com/content/early/2016/08/23/oemed-2015-103442.abstract
http://ec.europa.eu/environment/archives/dansub/pdfs/enzymerepcomplete.pdf