- Forskning
- Hälsa

Nu påstås det igen att ärftliga faktorer har liten eller ingen påverkan på kariesfrekvensen. Detta efter att australiensiska tvillingar studerats. Resultatet visade ingen samvariation mellan tvillingparen i kariesfrekvens och av det drog forskarna slutsatsen att det främst är miljöfaktorer som påverkar.
Forskarna fann samband mellan mammans hälsa och livsstil under graviditeten och barnets tandhälsa senare i livet. Mammor med fetma hade högre risk att få barn som senare i livet fick karies.
Sambanden är sannolikt komplexa menar forskaren doctor Silva. Hon säger att risken för karies både kan beror på att mammans vikt påverkar fostrets utveckling och på hushållets matvanor och förmodade högre sockerkonsumtion.
Genetikens betydelse anses således marginell. Samma slutsatser drog Weston A Price under mitten av 1900-talet då han undersökte ursprungsbefolkningarnas tänder och fann att de så gott som aldrig hade hål i tänderna . De hade dessutom fina kraftiga käkar och det förekom inte trånga käkar där tänderna växte på varandra.
Matvanornas betydelse är uppenbart stora och den som har hög kariesfrekvens kan minska anreppen genom att ändra kosthållet. Det förebyggande arbetet är väsentligt och det är angelägat att diskutera matvanorna och kariesrisken redan på mödrarvårds- och barnavårdscentralerna.
Till artikel i Dental Tribune (engelska)
Till forskningsrapporten (engelska)