WHY en organisation inom WHO att ge den danska tandläkaren Mette Sikjaer första pris för en artikel som så flagrant drar fram gamla lögner om amalgamets oskadlighet och dammar av dem och får dem att framstå som en ny sanning? Man kan undra vem som finansierar WHY, WHO och denna fars inom så kallad hälso och miljöjournalistik, när man ger första pris i denna tävling till en epiker i fantasy. Står WHO för Världs Handels Organisationen för skrupellösa företag i dentalbranschen?

">

Skandalöst dåligt av WHY en organisation inom WHO att ge den danska tandläkaren Mette Sikjaer första pris för en artikel som så flagrant drar fram gamla lögner om amalgamets oskadlighet och dammar av dem och får dem att framstå som en ny sanning? Man kan undra vem som finansierar WHY, WHO och denna fars inom så kallad hälso och miljöjournalistik, när man ger första pris i denna tävling till en epiker i fantasy. Står WHO för Världs Handels Organisationen för skrupellösa företag i dentalbranschen?

För att styrka vår position att detta är en sanslös lögn som M.Sikjaer har kokat ihop, skulle vi kunna dra fram ett stort antal referenser men det skulle innebära att artikeln av M.Sikjaer skulle hamna extremt långt ner i detta inlägg.
Vi väljer därför att hänvisa till IAOMT:S ståndpunkt om amalgam “Show me the science” och
Maths Berlins konstateranden i samband med Dentala material och hälsa. SOU 2003:53. Utredningen blev seriös då den leddes av en jurist från SISUS.
Slutsatserna blev dessa:
Professor Maths Berlin ansåg att: – Amalgam är ett olämpligt tandfyllnadsmaterial med hänsyn till ?att kvicksilver är ett multipotent gift med verkan på flera nivåer av cellens biokemiska dynamik? – Det med tanke på risker för hämmande påverkan på fosterhjärnan inte är förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet att använda amalgam på barn och fertila kvinnor. – Varje läkare och tandläkare måste vid ?oklara sjukdomstillstånd och vid autoimmuna sjukdomar bör överväga om kvicksilver frisatt från amalgam kan vara en bidragande orsak till symtomen.

Gamla lögner blir som nya

Nedan följer ett kort utdrag ur denna fiction i Danska skandalblaskan Tandplejer “Dental amalgam – why so harmless?

Of all the different sources of mercury in our environment, dental amalgam is for many people the main source of mercury intake.
So why does this mercury not damage the body? The key to this paradox is in the form of mercury existing in dental amalgam. Mercury in dental amalgam is
elemental mercury and not the same as the methyl mercury that caused Minamata Disease.
Although dental amalgams constantly release mercury through corrosion or vaporizing, the form of mercury released does not seem to cause direct
damage to the human organism.” Skrivet av Mette Sikjaer

Tandplejer på 1. pladsen i international WHO-konkurrence

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)