- Forskning
- Hälsa
- Politik

Forskningsfusk i Indien slår hårt mot läkemedelskopior. EMA:s vetenskaplig kommitté redovisade redan i januari i år en granskningsrapport över forskningsfusk gällande mediciner som marknadsförts i Europa och rekommenderade att flera hundra läkemedelskopior så kallade generika inte skulle få säljas. Nu har listan uppdaterats efter nya undersökningar och fortsatt har EMA funnit både fusk och otillräckligt gjorda undersökningar.
Granskningen omfattar över 1000 olika beredningsformer och styrkor av läkemedel som säljs som billiga kopior när patentet på ursprungsmedlet gått ut. Men även för dessa krävs ordentliga undersökningar för att garantera att de fungerar som ursprungsläkemedlen och att de inte ger allvarliga och oförutsedda biverkningar.
I januari i år stoppade Läkemedelsverket 12 av de läkemedel som fanns på EMA:s (Europeiska läkemedelsverkets) lista och fortsatt kommer säljtillstånd för dessa att vara indragna. Skälet till indragningen av medicinerna är att forskningsföretaget GVK Biosciences i Indien manipulerat studier som utförts vid laboratoriet. Bland annat har förfalskade EKG-undersökningar hittats i nio studier som ingått i tillståndsansökningar och dessa manipulationer har gjorts systematisk under lång tid.
Trots fusket i de kliniska studierna anser EMA att läkemedlen ska vara säkra och ha effekt ifall de används. Detta är sannolikt inte sant, men förhoppningen är förstås att ingen skadats. GVK kommer nu att lägga 55 miljoner kronor på att göra nya studier, vilket teoretiskt skulle kunna göra att säljstoppen hävs. Se mer via länkarna nedan
Till kommentar i Läkemedelsvärlden
Till EMA:s uppdaterade lista i maj 2015
Pressmeddelande från EU i januari 2015