Tandkronor innehåller inte alltid det laboratoriet anger och även funktionella egenskaper brister. Det visar en undersökning som NIOM gjort och som publicerats i norska tandläkarförbundets tidning. Det gör det omöjligt att rekommendera material till känsliga individer.

NIOM undersökte 55 tandkronor som tandläkare skulle använda med hänsyn till innehåll och funktion och forskarna tittade också på om kronor tillverkade i Norge var bättre än om de tillverkats i utomeuropeiska länder. Det är visserligen ett litet antal kronor som undersöktes, men resultatet borde ha varit bättre. 

Resultatet visade att de funktionella egenskaperna hade betydande brister för 42  procent av kronorna tillverkade i Norge och hälften av de utländska kronorna. Inget av det är acceptabelt. 

Alltför stor andel av tandkronorna stämde inte överens med den kemiska sammansättningen som tillverkaren uppgav. Av de norska kronorna misstämde 17 procent och bland de utländska var det 13 procent. Detta är särskilt allvarlig för personer som har avvikande reaktioner mot olika material. 

I och med att det inte går att lita på tillverkarnas uppgifter kan känsliga personer behöva prova materialet i munnen innan det appliceras. Det har länge varit Tandhälsoförbundets rekommendation. 

Det fanns ingen indikation på att norskproducerade tandkronor var bättre än utländska och samma sak gäller sannolikt för svenskproducerade kronor eller andra dentala material. Det går alltså inte att lita på innehållsförteckningen. 

Till NIOM:s artkel i norska tandläkartidningen (norska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)