Fullkorn, bönor, linser och nötter ska alltid läggas i blöt ett dygn eller om man bakar ska man använda surdeg och låta det jäsa över natten. Anledningen är att man då blir av med bland annat fytinsyra som binder mineraler och gör dem otillgängliga. Om man äter mycket frön och nötter utan att blötlägga dem kan mineralbrister uppstå med ilningar i tänderna eller till och med kariesangrepp. 

Tänderna behöver kalcium, fosfater, magnesium, kalium och andra mineraler och särskilt viktiga är kalcium och fosfater som finns i tandens emalj. När man äter bildas syror som i munhålan kompenseras genom att emaljen avger kalcium och fosfater och därmed neutraliserar syrorna. Meningen är sedan att salivens innehåll av mineraler ska hjälpa emaljen att återmineraliseras.

Sker inte denna återmineralisering kan man till att börja med få ilningar i tänderna och sedan kariesangrepp. Eftersom fytinsyran i fullkorn, bönor, linser, nötter med mera binder mineralerna hårt så kan den som frekvent äter sådana matvaror på sikt riskera sämre tandhälsa. Anledningen är mineralbrister.

Förr i tiden blötlade man ärtor, bönor och andra frön under något dygn och anledningen var att man visste att de gifter växterna är försedda med, för att de inte ska börja gro, försvann efter blötläggning. I dag vet man att det beror på att när fröna blir ordentligt fuktiga så startar enzymet fytinas sin nedbrytning av fytinsyran. Då frigörs mineralerna och blir tillgängliga för kroppen. 

Detsamma sker då man surdegsjäser bröd. Efter cirka 16 timmar har fytinsyran i fullkornsmjölet brutits ned och därmed är mineralerna tillgängliga för kroppen. 

Se mer gifter i frön och nötter här

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)