Ställ frågor till tandläkaren innan åtgärder vidtas. Tandläkaren är tekniskt duktig och vill gärna ge patienten snygga leenden och arbetar stenhårt för att alla tänder ska finnas kvar. Men är det så du vill ha det? Det finns mycket att ta ställning till och oftast finns flera möjliga alternativ. Det handlar om pengar, risker med olika behandlingar och material, hälsan och förstås utseendet. Hos tandläkaren kan du begära en konsultationstid för att kunna diskutera igenom behandlingen. 

I tidningen Villanytt intervjuas Tandhälsoförbundets (Tf:s) ordförande Ann-Marie Lidmark. Hon pekar på fem viktiga frågor att ställa till tandläkaren, men det finns förstås mycket mer man behöver veta för att kunna fatta ett klokt beslut. Tänderna handlar om hälsan och felaktiga val kan leda till kroniska sjukdomar, värk, extrem trötthet, kognitiva störningar och mycket mer. 

Tf har telefontider för information och viss rådgivning för medlemmar. Undrar du vilket material som är bra, om du ska rotfylla eller inte, hur och med vad en borttagen tand kan ersättas eller vilka alternativa tandkrämer som finns? Prata i första hand med tandläkaren, men behöver du mer information går det bra att kontakta Tf. Bli medlem (kostar 225 kr/år) och ring vår utmärkta telefonservice. Svarar vi inte beror det på att vi är upptagna med någon annan i telefonen. Det går också att maila fragor@tf.nu.

De frågor som tas upp i Villanytts artikel är:
1) Behöver det lilla hålet lagas?
Nej inte alltid. Avvakta gärna en tid men se till att kroppen får tillräckliga mängder av mineralerna kalcium, fosfater och magnesium samt de fettlösliga vitaminerna D och K2. Bra är att dricka en mugg buljong (gärna animalisk) varje dag för att stimulera tändernas självläkning.

2) Vilka ämnen finns i fyllningen?
 Du kan vara allergisk, få strömmar mellan metaller eller på andra sätt påverkas negativt av själva materialet tandläkaren använder. Mängder av nya material kommer ut varje år och ibland kan ett befintligt material ändra karaktär. Be tandläkaren om innehållsförteckningen. Är det något du inte tål eller finns där gifter som bisfenol A, metakrylater med mera?

3) Finns metallfria material i  kronor, broar och implantat?
Även om amalgam och kvicksilver inte längre används i tandvården så har användning av andra metaller ökat. Metallkeramiska kronor och broar har porslinet påbränt på ett metallskelett. Implantat av Zirkonia är en keram och saknar metallernas förmåga att leda ström, värme och kyla, vilket titanimplantat gör. Välj keramiska material för säkerhets skull.  Flera metaller kan orsaka korrosion och man upplever att det går strömmar mellan metallerna. 

4) Måste jag rotfylla?
De flesta tandläkare rotfyller istället för att ta bort tanden. Viktigt att veta är att rotfyllningar ofta får göras om och att de alltid innehåller bakterier hur duktig tandläkaren än är. Infekterade tänder bör tas bort och viktigt är att tandläkaren rensar bort all påverkad vävnad. Annars kan inflammationer uppstå som kan påverka hela kroppen. 

Se mer på Tf:s hemsidor www.tf.nu, www.amalgamsanera.nu och www.rotyllningar.nu eller kontakta oss via telefon eller mail. Att vara en välinformerad patient ökar möjligheten att göra rätt val hälsomässigt, tekniskt och ekonomiskt.   

Till intervju med Tf:s förbundsordförande i Villanytt

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)