- Hälsa
- Politik

Medlemmar som varit sjukskrivna en längre tid rapporterar att de inte får fortsatt sjukpenning. Detta trots att läkare tydligt skrivit i sina utlåtanden att patienten är extremt trött, har svårt med minne och koncentration, vilket innebär svårigheter att ta emot instruktioner. Läkarens bedömning är att patienten inte klarar ett arbete ens av enklare slag. Åndå dras sjukpenningen in. I flera artiklar har det nu tydliggjorts att försäkringskassornas kontor har ett beting att minska sjukskrivningarna. Mot detta protesterar Funktionsrätt Sverige.
Tidningen ETC har tidigare publicerat artiklar som granskat försäkringskassans arbete. Bland annat intervjuades två personer som redovisade att på deras kontor kallades de in till chefen för att de inte avslog tillräckligt många ärenden om sjukpenning eller förlängd sjukpenning. Varje morgon gicks sifforna för varje handläggare igenom och det var tydligt att många avslag prioriterades.
Funktionsrätt Sverige (där också Tandvårdsskadeförbundet är medlem) har nu tillsammans med Huvudvärksförbundet gått ut i ett pressmeddelande och sagt att det är regeringens signalpolitik som ligger bakom den rådande kulturen på försäkringskassan och därför måste regeringen agera.
Det är också Tandvårdsskadeförbundets åsikt. Möjligheten till sjukförsäkring ska vara till för att sjuka medborgare ska kunna rehabilitera sig i lugn och ro. I dag sprider istället försäkringskassan en oro bland sjuka personer som snarare försämrar än förbättrar den. Läkarna sitter också i en rävsax då deras intyg ofta underkänns och överprövas. De måste därför vara extremt noga när de beskriver patientens symtom och varför de leder till nedsatt arbetsförmåga.
Helst ska läkaren inte skriva något om orsaken amalgam eller kvicksilverförgiftning för då kommer genast en så kallad medicinodontologisk expert in och säger att man inte kan få annat än lokala besvär av amalgamfyllningar. Försäkringskassans medicinska experter ska hjälpa försäkringskassans personal att tolka patientens läkarintyg. Något forskningsunderlag eller dylikt behöver inte presenteras.
Trots att läkarens sjukintyg visar symtom som gör patienten oförmögen att arbeta kan försäkringskassan underkänna sjukintyget på sådana grunder. Det finns all anledning att se över försäkringskassans roll, vilket också minister Annika Strandhäll aviserat.
Till artikel i tidningen ETC
Till Funktionsrätt Sveriges pressmeddelande