- Hälsa
- Politik

Att en del tandläkare fuskar och tar för mycket betalt eller tar betalt för sådant de inte gjort har media rapporterat om sedan en tid tillbaka. Nu vägrar försäkringskassan att betala ut det statliga tandvårdsstödet till sex kliniker som uppenbart fuskat.
Det statliga tandvårdsstödet betalas ut så snart patienten betalat mer än 3000 kr för tandläkarbesök. Därefter betalar patienten bara hälften av kostnaden upp till 15 000 kr då försäkringskassan står för 85 procent. Stödet betalas ut av försäkringskassan direkt till tandläkaren och patienten har därför inte alltid koll på den totala summan.
Patienten förstår sällan hur tandläkarens beräkningar är gjorda och eftersom patienten inte betalar hela kostnaden underlättar det fusket. Dessutom bestämmer tandläkaren själv priset och flertalet tar mer betalt än TLV:s referenspriser.
Tandläkaren kan utan att patienten upptäcker det ta betalt för mer komplicerade åtgärder än de som vidtagits eller för åtgärder som inte alls genomförts.
Till Tandhälsoförbundet (Tf) ringer folk och klagar över dyra tandläkarräkningar. Tyvärr är det svårt att bedöma om tandläkaren behövde göra vissa behandlingar eller om tandläkaren tog betalt för mer komplicerade åtgärder än vad som verkligen genomfördes.
Det statliga stödet är tydligt utformat, men man kan allså som tandläkare fuska och säga att man gjort åtgärder som inte genomförts eller ta betalt för komplicerade åtgärder trots att så inte var fallet. Det är inte heller ovanligt att tandläkare vidtar fler och dyrare åtgärder än vad patienten behöver eller vill ha.
Ett av exemplen enligt inslaget i Sveriges Radio handlade om en tandläkare som tog betalt för borttagning av två tänder fast en annan tandläkare redan tagit bort dem. Sådant uppenbart fusk borde försäkringskassans IT-system kunna avslöja direkt.
Svårare är det att upptäcka om en patient på ett äldreboende som får nödvändig tandvård gratis ges fler och dyrare behandlingar än vad som verkligen behövs. Detsamma gäller barn och ungdomars tandvård som också är gratis.
En upprensning när det gäller tandläkarnas prissättning och det eventuella fusk som förekommer behövs. Tandpriskollen är ett försök från myndigheterna att ta hjälp av patienterna för att hålla priserna nere. Men det behövs också en tillsyn värd namnet för att öka risken för upptäckt vid systematiskt fusk.