- Forskning
- Hälsa
- Politik

Mellan en tredjedel och hälften av alla implantat i käkarna visar sig vara förorenade på ytan av andra metaller, teflon, plaster med mera. Detta kan man läsa i Tandläkartidningen som bland annat intervjuat Dirk Duddeck som via elektronmikroskop studerat ytor på mängder av implantat.
För det mesta fungerar implantaten bra trots föroreningar, men för den som drabbas av biverkningar är det katastrof. Det viktigaste är att implantatet håller bra kvalitet och är säkert. Priset är av underordnad betydelse.
Dirk Duddeck har tittat på många implantatytor och funnit föroreningar på dem. Han menar att det handlar om patienternas förtroende och som tandläkare måste man veta att implantaten är rena och inte innehåller föroreningar som patienten kan reagera mot. Särskilt allvarligt är det om patienten har nedsatt immunförsvar.
Material som kan finnas på implantatens ytor är bland annat fibrer med kol och fluor, partiklar av metaller som nickel, krom och tenn och till och med antimon och volfram. Problem med föroreningar fann också Vera Stejskal då hon kontrollerade minnesceller med Melisa-testet. Ett av exemplen gäller en patient med hög känslighet för nickelsom fick ett implantat vilket senare visade sig vara förorenat av just nickel.
Dirk Duddeck anser att det i dag saknas kunskap om vad de olika föroreningarna har för effekt i kroppen. Till exempel finns ingen information som kopplar en viss mängd föroreningar till en viss mängd benförlust, säger han. Dock nämns inte de problem många tandvårdsskadade har med extrem trötthet, värk i muskler och hudproblem och kanske till och med psykiska problem. Många av dessa besvär kopplar Tandvårdsskadeförbundet till metaller av olika slag.
Det är allvarligt om tandläkarna inte har möjlighet att välja de rena preparaten vid implantatkirurgi bara för att det inte deklareras eller framgår av produkoretinformationen. För att minska riskerna för patienterna har han startat organisationen Clean implant för att tillsammans med tillverkare och tandläkare jobba för renare implantat.
Det är bra att denna fråga uppmärksammas inom professionen och Tandvårdsskadeförbundet hoppas att en upprensning bland tillverkarna kommer till stånd. Risk finns också att även olika tandlagningsmaterial har föroreningar som gör känsliga individer sjuka.
Till artikeln i Tandläkartidningen
Till föredrag av Vera Stejskal