- Hälsa
- Politik

Tandvårdens högkostnadsskydd gäller tandvård under ett år. Nuvarande pandemi med viruset som orsakar Covid-19 innebär att äldre personer och andra som tillhör riskgrupperna måste göra uppehåll i sin tandbehandling. Det innebär också att de kanske måste påbörja en ny period för att kunna slutföra sina behandlingar. Detta kan kraftigt öka kostnaden för den redan nu dyra tandvårdsbehandlingen. Därför behöver högkostnadsskyddet sträckas ut i tiden.
Tandvårdens högkostnadsskydd innebär att man som patient får bidrag med hälften av kostnaden från försäkringskassan om summan överstiger 3000 kr och med 85 procent om kostnaden överstiger 15 000 kr. Den övre gränsen når patienten fort om implantat sätts in.
All behandling ska ske under en ettårs period. Nuvarande restriktioner, särskilt mot äldre som tillhör riskgrupperna, gör att det kan vara svårt eller omöjligt att slutföra behandlingen under det år högkostnadsskyddet gäller och då går patienten in i en ny period och måste betala cirka 6 000 kr själv innan hen når den övre gränsen där det 85-procentiga bidraget träder in.
Tandvårdsskadeförbundet vill att högkostnadsskyddet sträcks ut i tiden till följd av pandemin. Förbundet vill ha en gräns för när tandbehandlingen ska ha påbörjats för att därifrån kunna räkna bort tiden som förflyter fram till dess att Folkhälsomyndigheten tar bort de restriktioner som gäller i dag för riskgrupper inklusive äldre. Ekonomiskt kan det få stor betydelse för berörda grupper.
Det handlar om en relativt liten grupp patienter, men skulle få stor betydelse för dem med låga inkomster som satsat på en större tandbehandling med exemeplvis broar och/eller implantat.
Till artikel i Tandläkartidningen
Till Tf:s brev till departementet och myndigheterna