Forskare i Lund har hittat ett särskilt ämne som hjälper lungorna och luftrören att hålla sig vidgade så att luften kan transporteras i dem. Detta ämne hämmas av kvicksilver. Forskarna misstänkte tidigt att KOL kunde bero på kvicksilver eftersom det finns relativt mycket kvicksilver i cigaretter. Tanken föddes att använda jodkol som avgiftning. Resultaten hittills är lovande. Kanske kan det också användas av amalgamskadade för avgiftning. 

Företaget undviker försiktigtvis att tala om amalgamfyllningarnas läckage av kvicksilverånga som alla amalgambärare andas in. Men det finns mycket annat som också läcker kvicksilver. Själva konstaterar de att varje cigarett innehåller 30-60 nanogram kvicksilver.

En rökare andas således in kvicksilver från cigaretterna och även vedrök innehåller kvicksilver. Säkert finns kvicksilver i luften runt vissa industrier och i tätorterna. En amalgambärare andas hela tiden in kvicksilver. Mer vid intag av varma drycker, tuggummituggande etc.

Företaget PharmaLundensis utvecklar nu ett piller för avgiftning som innehåller kol och jod (JodoCarb). Kliniska prövningar pågår och i ett första försök testades preparatet på 40 personer  och man såg en 20-procentig förbättring hos patienter  med KOL.

Den enda men tråkiga biverkan var att sköldkörteln påverkades. Nu har företaget och forskarna modifierat molekylen så att jodet binds hårdare till kvicksilver och därmed inte borde påverka sköldkörteln. Det nya preparatet kallas Pal-133 och ser lovande ut.

Framtiden får utvisa om detta avgiftningspiller kan vara något för amalgamskadade.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online
Betala nu så blir du medlem hela 2021 eller ge bort ett medlemskap i julklapp.

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)