- Hälsa
- Politik

Utredningen om komplementär och alternativ medicinsk vård föreslår en lagstiftning som i praktiken stryper utövarnas möjligheter att behandla sjuka människor. Om förslaget går igenom kommer verksamhetsutövare inom den alternativa medicinen inte att få behandla allvarligt sjuka människor, barn under 15 år eller gravida. Däremot är det tänkt att symtomlindring ska vara tillåten. Den som bryter mot lagen kan få böter eller fängelse och det ser ut som om Tandvårdsskadeförbundet skulle kunna straffas för sin rådgivning trots att vi inte tar betalt för den.
Tandvårdsskadeförbundet har skickat ett yttrande över utredningen till Socialdepartementet. I den säger vi nej till att införa den föreslagna lagen. Den är dåligt utformad, saknar definitioner av viktiga begrepp samtidigt som den kommer att betraktas som otydlig. Många av Tf:s medlemmar får rätt diagnos och vård först då de kommer till terapeuter utanför den konventionella hälso- och sjukvården. Det är därför angeläget att behålla den och en viktig anledning är att alternativ till skolmedicinen letar efter orsaker istället för att behandla symtom och därmed blir den mer användbar för dem som vill bli friska.
Utredningen är mycket negativ mot den alternativa vården och skriver på ett ställe att den kännetecknas av ett holistiskt synsätt och att den handlar mycket om livsstilsfrågor och därefter tilläggs att detta till skillnad från den konventionella vården som "vilar på naturvetenskaplig grund". Ingen diskussion finns i utredningen om att det faktiskt bara är 10 % av tandvården som är evidensbaserad och högst omkring en fjärdedel av den medicinska vården. Genomgående i utredningen är en negativ och nedlåtande ton mot den så kallade alternativa medicinen.
Att förbjuda alternativ vård på barn under 15 år är häpnadsväckande. I dag är det förbjudet att behandla barn under 8 år, men även det är tokigt. Barn som blir sjuka av vacciner är ofta 2-3 år och kan förbättras eller bli helt bra av homeopatisk behandling eller annan form av avgiftning. Sådan behandling kommer alltså inte att kunna göras i Sverige om utredningens förslag till lag genomförs. Eller ta svårt diabetessjuka i diabetes 2 som inte får behandlas ens med kostomläggning av en alternativterapeut trots att det är känt att symtomen går bort helt om socker och snabba kolhydrater utesluts ur kosten.
Utredningen gör skillnad på symtomlindrande åtgärder och behandling. Symtomlindrande åtgärder är tillåtna utan restriktioner, men ingen som helst definition av vad som är symtomlindrande och vad som är behandling finns. Man kan hårddra förslaget genom att fråga vad som händer om en terapeut som bedriver symtomlindrande behandling råkar göra patienten frisk. Ska hon eller han då dömas för att ha behandlat patienten?
I författningskommentarerna till lagförslaget finns en delvis förvirrad diskussion om vem som är verksamhetsansvarig och därmed straffskyldig enligt lagförslaget. Av detta resonemang kan man dra slutsatsen att Tandvårdsskadeförbundets rådgivning kan medföra att vi blir verksamhetsutövare och därmed straffas för att vi föreslår att folk ska dra ut rotfyllda tänder för att bli friska från kronisk sinuit eller ögonbesvär. Vi behandlar visserligen inte utan skickar medlemmen till tandläkaren som är legitimerad och inte faller under den föreslagna lagstiftningen. Detta kanske betecknas som en förmildrande omständighet.
Läs mer i Tf:s remissyttrande
Förklaringar: KAV = Komplementär och alternativmedicinsk verksamhetsutövare
KAM = Komplmentär och alternativ medicin
Till utredningens slutbetänkande och remissvar från dem som finns med på socialdepartementets lista över remissinstanser