- Forskning
- Hälsa
- Politik

Många som i dag växer upp har inga hål i tänderna. Trots det har 15-20 procent av den vuxna befolkningen frekventa kariesangrepp och forskning visar att parodontit (tandlossning) debuterar i medelåldern och därför inte är ett problem som bara drabbar äldre. Många sjukdomstillstånd som hjärtinfarkt och diabetes tycks vara vanligt hos personer med “dåliga tänder” och därför föreslås nu mer vuxenprevention. Umeå universitet har startat ett forskningsprojekt inom området.
Att tandhälsan hos vissa personer är dålig är känt sedan lång tid tillbaka och också att dålig tandhälsa till viss del är klassbunden. Det finns också tydliga tecken på att kosten och livsstilen har stor betydelse för utveckling av karies. Kosten är också en viktig faktor när det gäller utveckling av många av våra så kallade välfärdssjukdomar.
Umeå universitet startar nu ett forskningsprojekt med stödgrupper för vuxna med frekventa kariesangrepp. Tandvårdsskadeförbundet hoppas att det kommer att handla om kosten, men av artikeln i Tandläkartidningen att döma är det oklart. Där nämns också fluor som viktigt för tandhälsan.
Något som oroar förbundet då fluor har negativ påverkan på hälsan med bland annat störningar i hormonbalansen (om detta finns flera artiklar på denna hemsida). Förhoppningen är att det kariesförebyggande arbetet inriktas på kosten och inte på tillförsel av främmande ämnen.
Artikel om förebyggande vård
Till artikel om parodontit i Tandläkartidningen
Till forskningsartikel om parodontit