- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Politik

Fissurförsegling görs ibland på barn med gropar och djupa fåror i tänderna och orsaken är att tandläkaren då tror att man minskar risken för kariesangrepp. Flera undersökningar visar dock att det inte finns evidens för att fissurförsegling minskar kariesrisken annat än möjligen för barn med mycket hög risk för karies. Flertalet av de kompositer som används till fissurförsegling innehåller bisfenol A, ett ämne som anses hormonstörande och som förbjudits i t ex nappar och nappflaskor.
Barn och unga med hög kariesförekomst kan möjligen bli hjälpta av fissurförsegling, dvs att tandläkaren lägger ett tunnt lager komposit för att minska gropar och djupa fåror i tänderna där annars risken är stor för att matrester fastnar.I dessa fall kanske minskad risk för karies uppväger risken för bisfenol A som ofta finns i de kompositer som används.
Det finns ingen evidens alls för att fissurförsegling skulle ge lägre kariesfrekvens hos barn och unga som sköter munhygienen och därmed har få kariesangrepp. I den danska vägledningen konstateras att tandborstning är lika effektivt som fissurförsegling.
I SBU-rapporten konstateras att det vetenskapliga underlaget är otillräckligt för att kunna bedöma den kariesförbyggande effekten av fissurförsegling i ett längre perspektiv.Tandborsning och bra munhygien är därmed bättre att pröva och det finns anledning att avråda från fissurförsegling hos barn med liten eller normal kariesfrekvens.
Till rapport från SBU
Till vägledning från Århus universitet (danska)