Kroppens eget immunförsvar är absolut viktigast för att undvika sjukdomar eller slippa riktigt allvarliga problem. Av en artikel på Nordic Nutrition Councils hemsida framgår att tillskott av bland annat D-vitamin och zink minskar risken att insjukna i Covid-19. Faktum är att alla de kosttillskott som Tandhälsoförbundet föreslår för att boosta immunförsvaret även minskar risken för Covid-19 liksom de riktigt allvarliga effekterna av sjukdomen.

Underhåll ditt immunförsvar och se till att det är på topp. Det är bästa sättet att minska sjukdom. Renlighet och tvätta händerna är förstås också bra.

Tyvärr finns en del personer med mycket dåligt immunförsvar, vilket sannolikt är genetiskt eller ärftligt betingat. Även för dem är det viktigt med bra kost, motion och kosttillskott, men många får ändå lätt olika sjukdomar. Vacciner hjälper sällan då deras kroppar är dåliga på att bilda antikroppar, minnesceller med mera som är förutsättningen för immunitet. 

Personer med riktigt dåligt immunförsvar måste se till att inte utsätta sig för smitta och omgivningen måste acceptera detta och vara noggranna i kontakterna och aldrig komma då de har sjukdom i kroppen. Pandemin är bra på det sättet att den lärt oss att vara försiktiga.

Ämnen som är positiva för immunförsvaret är förutom D-vitamin, zink och C-vitamin även selen, glutation och B-vitaminer. Fetter behövs också och särskilt omega-3-fattsyror. Blåbär, svarta vinbär, havtorn, nässlor, spenat med mera stärker också kroppens eget försvar. 

Se mer artikel på Nordic nutrition councils hemsida

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 10/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)