En del personer behöver förbättra käkbenet då det är för tunt för att sätta implantat i. För detta finns flera olika metoder. De har beskrivits i Tf-bladet i en artikel av professor Wainwright och nu senast i Internetodontologi och i den danska tandläkartidningen. Bäst enligt professor Wainwright är antingen eget ben från patienten eller att använda de syntetiska produkterna trikalciumfosfat eller hydroxiapatit blandat med en fraktion av det egna blodet (PRF).  

Varken i Internetodontologi eller i Tandlægebladet kommenteras möjligheten av att använda PRF för att skynda på benbildningen. Kanske beror det på att så få tandläkare i Norden känner till och använder metoden. Några få svenska tandläkare som Tf har kontakt med använder PRF och gör det även vid extraktion av tänder. 

PRF framställs av patientens eget blod och därför finns ingen risk för immunologiska reaktioner mot materialet. Tillverkningen går till så att tandläkaren drar blod från patienten, centrifugerar det och den vitaktiga och genomskinliga fraktionen används. Den består främst av vita blodkroppar, fibrinogen och innehåller tillväxtfaktor.

De syntetiska benbildningsmaterialen bäddas in i det egna blodkoncentratet och skyndar på benbildningen då kroppen känner igen substratet. Professor Wainwright säger att han haft mycket hög lyckandefrekvens med båda metoderna och helt utan immunologiska reaktioner associerade till benuppbyggnadsmaterialet. PRF har en mycket god effekt på sårläkningen och hans erfarenhet är att det minskar besvären efter operationen och ger mycket goda långtidsresultat. 

Tf rekommenderar PRF och trikalciumfosfat alternativt hydroxiapatit för att bygga upp käkbenet. Att ta patientens eget ben kan innebära trauma och eftersom de syntetiska materialen har så god effekt bör de föredras. Prata med tandläkaren innan operation för att försäkra dig om att få bra material. 

Till artikeln i Tf-bladet
Till artikel i Internetodontologi
Till artikeln i Tandlægebladet 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn . Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obunden. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obunden och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Vardagar kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)