Sköldkörtelproblem är vanligt åtminstone bland älder personer och särskilt bland kvinnor. Levaxin är det vanliga läkemedlet, men det hjälper knappt hälften av alla drabbade. Då kan man undra var felet finns?

Man tänker inte alltid på att sköldkörteln har minst fem aktiva hormoner varav levaxin är ett. Tyvärr mäter den allmänna vården främst levaxin i blodprover och ibland kan två andra hormon mätas (T3 och T4 samt kvoten mellan dem). Bättre effekt har man fått med naturligt sköldkörtelhormon, som ofta kommer från grisar.

Tidskriften Kurera berättar i en artikel att få patienter får naturligt sköldkörtelhormon utskrivet av läkare, trots att de inte svarar bra på det syntetiska hormonet levaxin. Detta är också Tandhälsoförbundets (Tf:s) medlemmars erfarenhet.

Faktum är att läkare måste söka dispens eller tillstånd för att skriva ut naturligt sköldkörtelhormon. Detta trots att t ex torkad grissköldkörtel använts under lång tid innan syntetiskt levaxin fanns. Men man kan inte patentera grissköldkörtel och kanske är det därför de syntetiska preparaten blivit allenarådande. 

Några enstaka personer kan bli av med sina sköldkörtelproblem en tid efter amalgamsanering. Anledningen är sannolikt att kvicksilver lagrats i sköldkörteln och stör funktionen. I takt med att kvicksilver avgiftas kan sköldkörteln alltså börja fungera igen. Sköldkörteln behöver också tillräckliga mängder selen för att fungera och i en kvicksilverbelastad kropp kan det bli brist på selen. Även jod behövs i sköldkörteln. 

Se mer kurera.se
Läs också Mats Hansons tidigar artikel på hemsidan om sköldkörteln (2011)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera.

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2022 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: Under sommaren: vardagar kl 10-12. Fr o m den 15/8: vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)