- Hälsa

Sköldkörtelproblem är vanligt åtminstone bland älder personer och särskilt bland kvinnor. Levaxin är det vanliga läkemedlet, men det hjälper knappt hälften av alla drabbade. Då kan man undra var felet finns?
Man tänker inte alltid på att sköldkörteln har minst fem aktiva hormoner varav levaxin är ett. Tyvärr mäter den allmänna vården främst levaxin i blodprover och ibland kan två andra hormon mätas (T3 och T4 samt kvoten mellan dem). Bättre effekt har man fått med naturligt sköldkörtelhormon, som ofta kommer från grisar.
Tidskriften Kurera berättar i en artikel att få patienter får naturligt sköldkörtelhormon utskrivet av läkare, trots att de inte svarar bra på det syntetiska hormonet levaxin. Detta är också Tandhälsoförbundets (Tf:s) medlemmars erfarenhet.
Faktum är att läkare måste söka dispens eller tillstånd för att skriva ut naturligt sköldkörtelhormon. Detta trots att t ex torkad grissköldkörtel använts under lång tid innan syntetiskt levaxin fanns. Men man kan inte patentera grissköldkörtel och kanske är det därför de syntetiska preparaten blivit allenarådande.
Några enstaka personer kan bli av med sina sköldkörtelproblem en tid efter amalgamsanering. Anledningen är sannolikt att kvicksilver lagrats i sköldkörteln och stör funktionen. I takt med att kvicksilver avgiftas kan sköldkörteln alltså börja fungera igen. Sköldkörteln behöver också tillräckliga mängder selen för att fungera och i en kvicksilverbelastad kropp kan det bli brist på selen. Även jod behövs i sköldkörteln.
Se mer kurera.se
Läs också Mats Hansons tidigar artikel på hemsidan om sköldkörteln (2011)