I USA och Canada har man sedan ett antal år berikat en del vanliga livsmedel med folsyra för att minska antalet barn som föds med ryggmärgsbråck, spina bifida, eller anencefali där delar av hjärnan saknas. Tidigare goda råd och upplysningskampanjer om att äta folsyreinnehållande mat eller tillskott var utan effekt.

Berikningen i USA sedan 1998 har minskat antalet fall varje år med 35 % och har räddat ungefär 1300 barn från svåra skador i ryggen och hjärnan. Kvinnor av latinamerikanskt ursprung har fortfarande 20 % högre frekvens än vita och orsaken tros vara den större användningen av ett speciellt oberikat mjöl man använder till att baka tortillas. Antalet fall av spina bifida och anencefali är numera cirka 5 av 10000 födslar.

I Europa har man nöjt sig med goda råd. Dessa är lika ineffektiva i Europa som i USA. Det kan vara försent att få råd på BVC, då spina bifida inträffar vid 4:e veckan. Antalet fall i Danmark är 13,84/10000 födslar, 12, 0 i England, 11,38 i Holland och 10,62 i Frankrike. Teratological Society har gått ut med en uppmaning till regeringarna att berika ett antal centrala marvaror så att alla får i sig åtminstone 150 mikrogram/dag utöver vad man i övrigt kan få i sig i födan. I hela världen inträffar cirka 300000 fall av spina bifida och anencefali årligen.

Antalet fall av spina bifida och anencefali i Europa är cirka 5000/år och cirka 40 % skulle kunna förhindras genom berikning. Barn med anencefali dör nästan alltid kort efter födseln och barn med spina bifida får ett livslångt allvarligt handikapp och har en 10 gånger högre risk att dö än välskapta barn. Förutom lidandet för båda barn och föräldrar är omhändertagandet under livstiden oerhört kostnadskrävande.

Folsyra kan inte bildas i kroppen utan måste komma via födan. Vitaminet behövs för att bilda och reparera DNA och för den epigenetiska funktionen att tillföra metylgrupper som fäster vid DNA och reglerar om gener skall vara aktiva eller ej. I denna funktion samverkar det med B12 och B6.

Effekterna av folatbrist inskränker sig inte till fosterskador utan brist kan ge anemi, perifer neuropati, psykiska störningar, huvudvärk, hjärtstörningar och låg fertilitet. Orsak till folatbrist kan vara en otillräcklig diet med lite frukt och grönt, en del mediciner och mag-tarmstörningar som ger dåligt upptag. Tillskott är ogiftigt men är inte lika effektivt som den folsyra man får genom födan. Dessutom finns stora befolkningsgrupper som har en variant av ett folsyraenzym som gör att de löper större risk att få brist på metylgrupper, liksom förhöjda nivåer av homocystein, en riskfaktor för olika sjukdomar.

En polsk rapport från 1987 om hälsotillståndet hos kvinnlig tandvårdspersonal, 45 tandläkare och 36 sköterskor, visade som väntat reproduktions- och menstruationsstörningar men anmärkningsvärt nog 5 fall av spina bifida, jämfört med cirka 10 av 10000 i befolkningen. Det finns ytterst få studier av kvivksilver och folsyra, men några där man använt organiska Hg-föreningar visar att metallen minskar upptaget av folsyra i odlade celler och att folatupptag och verkningsmekanismer beror av thiolgrupper (SH), välkända måltavlor för kvicksilver. Andra mekanismer kan ha inverkat i den polska studien: indirekta effekter på grund av B12-brist och därvid brist på metylgrupper, mag-tarmstörningar och otillräckligt intag av folat genom födan i Polen för 28 år sedan. Misstanke finns att kvicksilver direkt orsakade fallen av spina bifida inom tandvårdspersonalen, kanske i kombination med otillräckligt folate i födan.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/bdra.23400/abstract
http://link.springer.com/article/10.1007/BF00377918

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)