- Forskning
- Hälsa

Den påstådda nyttan av fluor inom tandvården undermineras alltmer och antalet rapporter om skadliga effekter ökar efterhand. Enligt Tandläkartidningen däremot, beror den ökande skepsisen mot fluor på ryktesspridning på internet och det finns ett pedagogiskt problem för tandvården att övertyga befolkningen om fluorets förträfflighet.
Emellertid kommer alltfler rapporter om skadeeffekter av fluor vid allt lägre exponering. Den senaste i raden är en studie från England där man jämförde områden med vattenfluoridering eller naturlig förekomst av fluor i samma nivåer, med områden utan, och förekomsten av hypotyroidism, nedsatt sköldkörtelfunktion. Cirka 10 % av befolkningen i England använder vatten med fluorhalt som motsvarar de nivåer som tandvården anser optimalt kariesförebyggande.
Forskarna samlade in data om fluorhalter i vattnet från lokala vattenmyndigheterna och diagnosticerade fall av hypotyroidism (nedsatt sköldkörtelfunktion) från medicinska register. Tidigare studier från engelska hälsomyndigheterna har ansett att vattenfluoridering med 1 ppm (1 mg/l) är oskadligt, men då var inga data om hormonstörande effekter medtagna.
Vid högre exponeringar för fluor har man tidigare sett en påverkan på sköldkörteln, men mekanismerna är inte kända. Fluor kan antingen påverka jodupptag och ?metabolism men en sannolikare förklaring är att fluor orsakar oxidativ stress/fria radikaler i sköldkörteln. På 1950-talet användes fluor (natrimfluorid, 2-5 mg/dag) för att behandla överaktivitet i sköldkörteln, hypertyroidism. Jodbrist interagerar additivt eller synergistiskt med fluor och i områden med jodbrist har man noterat nedsatt sköldkörtelfunktion vid nivåer av fluor om 0,01 mg/kg/dag.
Sköldkörtelstörningar är vanliga, främst hos kvinnor och i USA beräknas 4-5 % av befolkningen ha sådana problem; i England 3,2 % och stigande och mycket ojämnt fördelat mellan kvinnor och män. Många andra faktorer inverkar men jodtillförseln anses adekvat utom for gravida kvinnor och tonårsflickor.
I en del av studien analyserades data från hela landet och i en annan jämfördes två områden, ett med vattenfluoridering (West Midlands) och Manchester-området som inte har fluoridering. För hela landet fann man att risken för hypotyroidism var 1,4 gånger högre i områden med en fluorhalt mellan 03 och 0,7 och 1,6 gånger högre vid nivåer över 0,7 mg/l, jämfört med områden med en halt under 0,3 mg/l.
Jämförelsen mellan West Midlands och Manchester visade att i det fluoriderade området var hypotyroidism dubbelt så vanligt som i det icke-fluoriderade. Studien tar inte hänsyn till andra källor för fluor som tandkräm och andra tandvårdsprodukter eller mat och dryck, men man anser att vatten ändå är den största fluorkällan. Jodintaget är en huvudfaktor för sköldkörtelfunktionen, men denna faktor skiljer sig knappast åt mellan de olika undersökta områdena och kan påverka den negativa effekten av fluor.
I en annan studie av samma huvudförfattare ges en översikt över av tandvårdens studier om fluorets påstått positiva effekterna på karies och de negativa effekterna på hälsan i övriga delarna av kroppen. En avgörande skillnad är att effekterna mot karies enbart beror på effekter på emaljytan medans vattenfluoridering ger en upplagring i hela kroppen med ett stort antal negativa effekter, inklusive misstänkt cancerframkallande effekt, något som tandvården negligerar. Effekten mot karies påstås av Amerikanska Tandläkarförbundet vara upp mot en 60 % minskning, medan andra bedömningar ligger mellan 14-15 %. Undersökningar i England visade på en effekt på karies mellan 5 % ökning och 60 % minskning, knappast en vederhäftig statistik att bygga en allmän tvångsmedicinering på. I EU:s utredningar avråder man från vattenfluoridering då man finner att detta är en grov och ineffektiv metod för att förhindra karies som saknar någon tröskelnivå där risker för både tänder och benvävnad i kroppen ökar. Kalcium- och magnesiumbrist ökar skadorna av fluor på tandemaljen och speciellt magnesiumbrist är mycket vanligt och ökande.
Till artikel
Till artikel
Till artikel Bra överskt, fritt tillgänglig