Ushuaia förbjuder installation av 5G-antenner i staden. Man kommer inte att tillåta installation av sådana antenner förrän det kan garanteras att strålningen från 5G-antennerna inte påverkar hälsan hos invånarna.

Ushuaia, som är huvudstad i den argentinska provinsen Eldslandet, är nu en av fyra kommuner i Argentina som inte tillåter 5G. De andra kommunerna är  Lechmann (Santa Fe), Azul (Buenos Aires) och Capilla del Monte (Córdoba)." I kommunen Gualeguaychú (Entre Ríos) ändrades regeln nyligen, och kommunen meddelar att de kommer att tillåta utbyggnaden av 5G-antenner.

– Det är inte så att vi vill förbjuda framsteg. Det är många som inte förstår att den här tekniken inte har testats och att den redan har orsakat problem på vissa platser, säger Alejandra Guerrero, ledamot av domstolen i provinsen Eldslandet.

Genom förordning 6317, antagen av myndigheterna i Tierra del Fuego (Eldslandet), förklarades Ushuaia som en "zon fri från strålning från femte generationens kommunikationsteknik (5G) och all dataöverföringsteknik från efterföljande generationer" (som till exempel ett eventuellt 6G i framtiden).

När det gäller de möjliga hälso- och miljöriskerna angående 5G, meddelade WHO 2020 att de ansåg att "inga negativa hälsoeffekter har orsakssamband med exponering för trådlös teknik", även om Världshälsoorganisation också klargjorde att "endast ett fåtal studier har utförts på de frekvenser som 5G kommer att använda".

5G-tekniken skiljer sig från 4G och de tidigare, främst i de frekvenser den använder för dataöverföring och i den effektivitet med vilken den utnyttjar den del av radiospektrumet, som är mycket större. 5G har redan mer än 1,6 miljarder användare över hela världen.

Till artikeln på La Nación (på spanska)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontider under sommaren: måndagar, onsdagar och fredagar kl. 11-12)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)