- Hälsa

Socialstyrelsen har sammanställt en rapport som visar att tandvårdbehoven fått stå tillbaka under pandemin. Bland annat har det orsakat fler tandutdragningar än ett normalår och man kan också befara ökad risk för sjukdomar som har med munhålan att göra.
Socialstyrelsens redovisning av uppdämda vårdbehov på grund av covid-19 har publicerats. Särskilt tas den distansering upp som äldre personer rekommenderats och som kraftigt minskat vårdbesöken. Även tandvården tas upp i detta sammanhang.
Många frågor har kommit till Tandhälsoförbundet (Tf) angående om man vågar gå till tandläkaren eller inte. Det har också varit riskfyllt att ta sig dit om man måste lita till allmänna kommunikationer.
Vi kan i Socialstyrelsens skrivningar se frukten av att Tf under lång tid tagit upp tandvårdsfrågorna, som annars har en tendens att försvinna när man behandlar hälso- och sjukvården. Tf har deltagit i seminarier anordnade av Socialstyrelsen plus gett skriftliga kommentarer gällande tandvården under pandemin.
Av utredningen framgår att det främst är personer över 70 år som minskat sina besök till tandvården. Den uppsökande tandvården vid landets äldreboenden och den mobila tandvården stoppades helt. Allt detta kan bidra till sämre munhälsa och därmed ökad risk för allvarliga sjukdomar hos våra äldre.
Utredningen konstaterar också att dålig tandhälsa kan medföra svårigheter att äta och dricka, vilket kan leda till undernäring, minskad motståndskraft mot infektioner och ökad risk för skador vid fall. Samtidigt kan befintliga sjukdomar förvärras av dålig munhälsa med ökade vårdbehov som följd.
Socialstyrelsens bedömning är att antalet tandutdragningar ökat under pandemin, vilket förstås är särskilt allvarligt för äldre personer som kanske redan saknar en del tänder. Möjlighet att få narkos minskade kraftigt liksom möjlighet till tandreglering och kötiden för friska vuxna har också ökat.
Det är bra att eftersatta behov i tandvården tas upp. Tf kan dock konstatera att vissa grupper i samhället även tidigare hade stora och uppdämda tandvårdsbehov på grund av att de inte anser sig ha råd att gå till tandläkaren. I framtiden bör det uppmärksammas mer.
Precis som Socialstyrelsen skriver är det angeläget med regelbunden tandvård för att hindra att munhälsa försämras och därmed orsakar andra besvär i hälso- och sjukvården.