Det afrikanska landet Zambia har under drygt två decennier fasat ut användningen av amalgam. Nu är ett totalt stopp för amalgam nära förestående. Charlie Brown, ordförande i organisationen World Allians for Mercury-Free Dentistry, har medverkat till detta kommande amalgamförbud.

Michael Musenga som är verkställande direktör i Children's Environmental Health Foundation, framförde nyligen via EnviroNews, sin uppskattning till Doktor Christopher Kapeshi (ordförande i Zambia Dental Association) för hans arbete med att se till att tandamalgamet fasas ut i landet.

Enligt Musenga ledde Doktor Kapeshi processen att eliminera tandamalgam i både statliga och privata hälso- samt tandvårdsmottagningar. Detta arbete bidrog till att hälsoministeriet i Zambia stoppade användningen av amalgam i alla mottagningar i tio provinser i landet. Musenga menade också att detta till och med fick regeringen att ändra kursplanen för tandläkarutbildningen i huvudstaden Lusaka.

Både läkare och tandläkare i landet, tackas för sina outtröttliga insatser i kampen med att stoppa all användning av amalgam. I och med dessa kan nu Zambia helt fasa ut tandamalgamet. Till skillnad från Sverige, som enbart har förbjudit amalgam av miljöskäl, kommer Zambia även att förbjuda det av hälsoskäl.

Regeringen i Zambia kommer att lagstifta om förbud av import respektive användning av amalgam i landet. Children's Environmental Health Foundation kommer i samband med detta att genomföra en kampanj för att öka medvetenheten i samhället, inklusive i landets skolor. Organisationen meddelar även att representanter kommer att besöka gränsområdena och flygplatserna. I samarbete med tullmyndigheten hoppas man kunna förhindra att amalgam smugglas in i landet.

- Vi behöver stöd från alla regeringar i Afrika, påtalade Musenga. Han uttryckte även en önskan om att förpassa amalgamet till historien och att inte en enda person i Zambia skall behöva använda tandamalgam någonsin igen.

Till artikeln i EnviroNews

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)