Fler anmäler tandläkare nu sedan klagomålssystemet ändrats. Men mörkertalet är stort. Klagomålshanteringen i dag är både krånglig och tidskrävande och det har betydelse om du går till den regionstyrda folktandvården eller privattandvården. Hos privata tandläkare ska man själv kontakta tandläkarens försäkringsbolag och orka driva frågan vidare. Det är svårt att få rätt då ofta ord står mot ord. Klagomålssystemet behöver därför ändras och patienternas rättigheter i tandvården behöver stärkas. 

Det har allstå kommit ett ökat antal klagomål på tandläkare. Under 2019 registrerades 1 263 inkomna tandvårds­ärenden hos landets Patientnämnderna. Men Tandhälsoförbundet (Tf) misstänker att detta bara är toppen på ett isberg. Vi får dagligen samtal med klagomål från patienter. 

Det kan handla om förgiftning på grund av avsaknad av skydd för patienten vid amalgamsanering, insatta material som patienten inte tål, borar och kronor med dålig passform och inte minst klagomål på att patienten fått betala för mycket för behandlingen hos tandläkaren.

Det är svårt eller helt omöjligt för patienten att veta om tandläkaren gjort fel och ofta står tandläkarens och patientens ord mot varandra. Att ha med sig någon person till tandläkaren är ett bra skydd mot tandläkaren om hen inte gör korrekta arbeten. 

Dessutom är all klagomålshantering hos privata tandläkare mycket tidsödande. (se länk till Intervju med Christina nedan) Man måste själv kontakta tandläkarens försäkringsbolag och sedan driva sin egen fråga. Har tandläkaren ingen försäkring försvåras ytterligare möjligheten att få någon ersättning för felaktigt gjorda behandlingar. 

Hela rättssystemet för den som är patient i tandvården behöver ses över. Nu har Tf ställt en skrivelse till socialutskottet i riksdagen med anledning av en motion som tar upp dessa allmänna synpunkter på tandvårdne. Rättigheterna för den som är patient i tandvården är i dag allför dåliga. Men vi arbetar oförtrutet vidare för att ändra situationen. Bidra gärna du också. 

Till artikel i Tandläkartidningen 
Se mer om klagomålshantering här
Till artikeln om Christina
Se rapport om viktiga lagändringar som behövs i tandvården via länken nedan. . 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf
Anmäl dig online

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. 

Om amalgamsanering (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2021 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och kan ge upphov till besvär även utanför munhålan. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Förbundet står helt fritt från kommersiella intressen.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap i julklapp. 

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och anda eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 (teltid vardagar kl 10-13 plus måndagar kl 16-18 och onsdagar kl 19-20, sommartid endast kl 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)