Tandhälsoförbundet (Tf) får ibland frågan om vilka tandlagningsmaterial som är giftfria och därmed saknar biverkningar. För närvarande finns inga sådana, men det finns bättre eller sämre material. Rådfråga därför Tf innan tandläkarbesöket eller se våra broschyrer.

Tf hoppas på en del innovationer gällande nya material, men för närvarande är det svårt att ge råd då alla främmande material kan skapa problem hos enskilda individer. Ett bra tips är att aldrig tillåta tandläkaren att sätta in metaller varken i tänder eller käkben. Fullgoda alternativ finns idag.

Besvär på grund av reaktioner mot material i tänder och käkar kan ge mycket olika symtom. Ibland handlar det om lokala effekter runt den lagade tanden som rodnader, vita strimmor eller inflammation i tandköttet.

Besvär utanför munhålan är dock mer vanligt, men upptäcks sällan av läkare eller tandläkare. Om besvären tydligt kommer efter en viss tandvårdsbehandling finns stor chans att man själv upptäcker orsaken. Ibland kan besvären dock komma successivt eller först efter en längre tid och då är det svårt att förstå orsaken.

Symtomen är mycket individuella. Ofta handlar det om extrem trötthet, led- och muskelvärk, gruskänsla i ögonen, yrsel och hjärtklappning. Ibland kan det också vara rena förgiftningssymtom med illamående, kraftig huvudvärk och gällande kvicksilver dubbelseende med mera. Generna eller ärftliga orsaker påverkar vilka symtom som dominerar.

Vilka material är säkrast? 

Metaller ska inte användas i tandvården då många är känsliga för dem. Flera olika metaller skapar galvaniska strömmar som stör kroppens elektriska system.
Alternativ till metaller finns:

  • Keramiska material (ungefär som porslin) tål de flesta, men de ska limmas fast med cement. Ofta är det cementet folk reagerar mot. Se dock upp med metallkeramiska material som har ett skelett av metall som täcks med keram.
  • Kompositer (plaster) fungerar oftast bra. Men en del kan vara känsliga för metakrylater och oftast handlar det om allergi. Andra alternativ finns för den som vet med sig att den är allergisk mot detta ämne.
  • Tyvärr innehåller många kompositer också bisfenol A som är hormonstörande. Till barns tänder används ett sådant preparat med upp till 40 procent bisfenol A. Det används för att minska gropar i de permanenta tänderna (fissurförsegling).
  • Blandningar mellan kompositer och keramer finns. Små keramiska partiklar blandas med kompositer. Sådana material är hållbara och andelen komposit är låg. Ett exempel är Admira Fusion som till 86 procent består av keramiska partiklar och resten komposit, men utan metakrylater. 

Den som blir medlem i Tf får flera broschyrer varav en handlar om tandlagningsmaterial. Tänk dock på att alla kan reagera om främmande material sätts in i tänderna och att reaktionerna är mycket individuella.

Det finns alltså ingen garanti för att de material Tf föreslår är helt biverkningsfria. Känsliga individer ska därför pröva materialet i tanden en tid för att kontrollera om reaktioner uppstår och först därefter sätta in det permanent.

Tandläkare är inte alltid villiga att bistå med det material patienten själv vill ha och då får man antingen acceptera tandläkarens val eller söka en ny mer lyhörd tandläkare. 

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obunden och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2024 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är politiskt och religiöst obundet. 

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen. Tf är partipolitiskt och religöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsfonden. Sätts in på bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Eller ge bort ett medlemskap.

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)