- Dentala material
- Hälsa

Tandhälsoförbundet (Tf) får ibland frågan om vilka tandlagningsmaterial som är giftfria och därmed saknar biverkningar. För närvarande finns inga sådana, men det finns bättre eller sämre material. Rådfråga därför Tf innan tandläkarbesöket eller se våra broschyrer.
Tf hoppas på en del innovationer gällande nya material, men för närvarande är det svårt att ge råd då alla främmande material kan skapa problem hos enskilda individer. Ett bra tips är att aldrig tillåta tandläkaren att sätta in metaller varken i tänder eller käkben. Fullgoda alternativ finns idag.
Besvär på grund av reaktioner mot material i tänder och käkar kan ge mycket olika symtom. Ibland handlar det om lokala effekter runt den lagade tanden som rodnader, vita strimmor eller inflammation i tandköttet.
Besvär utanför munhålan är dock mer vanligt, men upptäcks sällan av läkare eller tandläkare. Om besvären tydligt kommer efter en viss tandvårdsbehandling finns stor chans att man själv upptäcker orsaken. Ibland kan besvären dock komma successivt eller först efter en längre tid och då är det svårt att förstå orsaken.
Symtomen är mycket individuella. Ofta handlar det om extrem trötthet, led- och muskelvärk, gruskänsla i ögonen, yrsel och hjärtklappning. Ibland kan det också vara rena förgiftningssymtom med illamående, kraftig huvudvärk och gällande kvicksilver dubbelseende med mera. Generna eller ärftliga orsaker påverkar vilka symtom som dominerar.
Vilka material är säkrast?
Metaller ska inte användas i tandvården då många är känsliga för dem. Flera olika metaller skapar galvaniska strömmar som stör kroppens elektriska system.
Alternativ till metaller finns:
- Keramiska material (ungefär som porslin) tål de flesta, men de ska limmas fast med cement. Ofta är det cementet folk reagerar mot. Se dock upp med metallkeramiska material som har ett skelett av metall som täcks med keram.
- Kompositer (plaster) fungerar oftast bra. Men en del kan vara känsliga för metakrylater och oftast handlar det om allergi. Andra alternativ finns för den som vet med sig att den är allergisk mot detta ämne.
- Tyvärr innehåller många kompositer också bisfenol A som är hormonstörande. Till barns tänder används ett sådant preparat med upp till 40 procent bisfenol A. Det används för att minska gropar i de permanenta tänderna (fissurförsegling).
- Blandningar mellan kompositer och keramer finns. Små keramiska partiklar blandas med kompositer. Sådana material är hållbara och andelen komposit är låg. Ett exempel är Admira Fusion som till 86 procent består av keramiska partiklar och resten komposit, men utan metakrylater.
Den som blir medlem i Tf får flera broschyrer varav en handlar om tandlagningsmaterial. Tänk dock på att alla kan reagera om främmande material sätts in i tänderna och att reaktionerna är mycket individuella.
Det finns alltså ingen garanti för att de material Tf föreslår är helt biverkningsfria. Känsliga individer ska därför pröva materialet i tanden en tid för att kontrollera om reaktioner uppstår och först därefter sätta in det permanent.
Tandläkare är inte alltid villiga att bistå med det material patienten själv vill ha och då får man antingen acceptera tandläkarens val eller söka en ny mer lyhörd tandläkare.